ГоловнаЕкономікаДержава

Росія знизила ціну на газ для України до $167,57

У другому кварталі вона становила $177 за тисячу кубометрів

Росія знизила ціну на газ для України до $167,57
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" знизив ціну на природний газ для України у третьому кварталі до $167,57 за тисячу кубометрів.

Про це заявив голова правління компанії Олексій Міллер, пише "РИА Новости".

"Ціна для України за формулою ціни за контрактом, підписаним у 2009 році, становить 167 доларів 57 центів на третій квартал", - сказав він на прес-конференції за підсумками зборів акціонерів "Газпрому".

У другому кварталі ціна становила $177 за тисячу кубометрів, але Україна не купувала російський газ, вважаючи його вартість завищеною.

За словами міністра енергетики Росії Олександра Новака, виставлена ціна "абсолютно ринкова". "За наявності відповідних ресурсів грошових "Нафтогаз" може зробити передоплату і отримає стільки газу, скільки буде оплачено. Взагалі жодних немає проблем", - підкреслив Новак.

З травня 2014 року "Газпром" перевів "Нафтогаз України" на авансову оплату постачання.

Нагадаємо, що на початку червня "Нафтогаз" повідомив "Газпром" про плани відновити імпорт газу, перерваний наприкінці листопада 2015 року. До початку зими компанія планує закачати в підземні сховища щонайменше 4 млрд кубометрів.

РФ раніше надавала Україні знижку на газ у вигляді особливої експортного мита, яке віднімалося від розрахункової ціни. До липня 2015 року його розраховували за такою формулою: за ціни у 333,3 долара США і вище за 1 тис. куб. м газу знижка становила 100 доларів США, за ціни, нижчою ніж 333,3 долара США, знижка становила 30% такої ціни. Однак з липня 2015 року Росія вирішила змінити формулу для того, щоб зменшити розмір знижки, і в підсумку він скоротився всього до 12 доларів у першому кварталі 2016 року. У другому кварталі знижки вже не було взагалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram