ГоловнаПолітика

Якби референдум проводився не у Великобританії, а в Україні, то українці вибрали б ЄС, - президент Інституту Горшеніна

Делегація Інституту Горшеніна взяла участь у колоквіумі

Якби референдум проводився не у Великобританії, а в Україні, то українці вибрали б ЄС, - президент Інституту Горшеніна
Фото: LB.ua

Делегація Інституту Горшеніна відвідала Париж, де провела серію зустрічей і взяла участь у колоквіумі «Україна, поза війною», який проходив у Національній Асамблеї Франції і був організований Групою парламентської дружби Франція-Україна, за участю Фонду Роберта Шумана, Центру аналізу зовнішньої політики і Фонду стратегічних досліджень.

Під час колоквіуму, відповідаючи на питання про можливість зближення України з Євросоюзом, президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко зазначив, що якби референдум проводився не у Великобританії, а в Україні, то українці сьогодні вибрали б ЄС.

«При цьому слід зазначити, що віддаючи перевагу зближенню з ЄС, українці вибирали б не економічні преференції, доступ до ринку чи геополітичні пріоритети. Порядок денний обох українських революцій полягав у захисті вибору. Якщо ми правильно розуміємо - це основна цінність європейських демократій. Причому українці показали, що за настільки нематеріальні речі вони готові жертвувати багато чим, ризикувати, в тому числі, і власним життям. Якщо Європі ці цінності важливі, то нам по дорозі», - заявив він.

На думку Вадима Омельченка, роблячи свій вибір, Україна зіткнулася з серйозною перешкодою, у зв'язку з тим, що з усіх республік колишнього Радянського Союзу, вона була найбільше пов'язана з Російською Федерацією.

"Це факт. І саме Росія створює сьогодні серйозні глобальні перешкоди для перетворень в Україні. Робить це вона з двох основних причин. Перша: зміцнення демократичних основ в Україні, і перш за все мова йде про свободу вибору, є серйозним прецедентом і викликом для внутрішньополітичного устрою Росії. Друга, як говорив президент України Леонід Кучма, який дійсно добре розуміє Росію: основна фобія будь-якого російського керівника - це НАТО біля кордонів Росії. Саме тому Росія задіє величезні ресурси, від військових до лобістсько-інформаційних, для недопущення зближення України із Заходом у будь-яких формах та в будь-яких проявах», - підкреслив президент Інституту Горшеніна.

Також, за словами Вадима Омельченка, в Інституті Горшеніна завжди розглядають відповіді на ці питання у більш глобальному контексті.

«Тому необхідно враховувати серйозні зміни, які відбуваються в ментальності Західного світу, а точніше відродження націонал-соціалізму і, як наслідок, ізоляціонізму», - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram