ГоловнаПолітика

Порошенко відмовив Донбасу в особливому статусі до виконання низки умов

Децентралізації найближчим часом не буде.

Президент Петро Порошенко заявив, що зміни до Конституції в частині децентралізації, які передбачають особливий статус частини Донбасу, не будуть внесені, поки не буде виконано низки умов.

Про це він сказав, виступаючи на урочистому засіданні Ради з нагоди Дня Конституції.

"Очевидно, що для внесення змін до Конституції в цій частині є чіткі попередні умови, перш за все безпечного змісту. Треба встановити повний і тривалий режим припинення вогню. Росія, країна-агресор, країна-окупант, повинна вивести всі свої війська, озброєння і техніку з території України. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повинна отримати повний доступ до всієї території, яку не контролює Україна, а також встановити постійний моніторинг на тимчасово неконтрольованій ділянці україно-російського кордону. Крім цього, має відбутися реальне роззброєння всіх незаконних формувань на цій території, встановлення зон безпеки", - заявив він.

Фото: twitter.com/poroshenko

"Важливою гарантією від військових провокацій і дотримання режиму припинення вогню, а також забезпечення безпеки майбутнього виборчого процесу має стати розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ. Паралельно треба досягнути відчутного прогресу в справі звільнення всіх заручників і українських політичних в'язнів. Наголошую: місцеві вибори не під дулами бойовиків, а згідно з нашим українським законом і в чіткій відповідності до критеріїв та стандартів ОБСЄ повинні визначити тих, хто в інтересах громад буде розпоряджатися новими можливостями, які надає децентралізація", - додав Порошенко.

"Тільки при дотриманні цих умов я буду готовий звернутися до Верховної Ради із закликом проголосувати за ці зміни в другому читанні. І хотів би заспокоїти: відбудеться це не сьогодні, не завтра, не 4 липня, як тут поширюють всяку брехню, а коли будуть виконані чіткі попередні умови безпеки", - зазначив він.

Президент повідомив, що вчора цю позицію він довів до відома лідерів ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram