ГоловнаПолітика

Мін'юст РФ отримав запит України про передачу засуджених у Росії Карпюка і Клиха

Запити розглядають.

Мін'юст РФ отримав запит України про передачу засуджених у Росії Карпюка і Клиха
Николай Карпюк и Станислав Клых
Фото: РБК-Украина

Міністерство юстиції РФ отримало запит України про можливість передачі засуджених у РФ українців Станіслава Клиха та Миколи Карпюка.

Про це повідомляє ТАСС.

"Запити Мін'юсту України, що надійшли до Мін'юсту Росії, про надання на підставі ст. 6 Конвенції документів, необхідних для розгляду питання передачі Клиха С. і Карпюка М. до України для подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі, розглядають", - зазначили в Мін'юсті.

У повідомленні зазначено, що питання передачі засуджених між Росією і Україною вирішуються на підставі положень Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року і Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації.

Напередодні повідомляли, що Міністерство юстиції направило російській стороні запит про видачу українця Станіслава Клиха, якого суд Чечні засудив до 20 років в'язниці, на виконання Конвенції про передачу засуджених осіб.

16 червня Україна направила Росії запит про видачу Миколи Карпюка, якого засуджено в Росії у цій же справі.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив українців Карпюка і Клиха до до 22,5 року і 20 років в'язниці відповідно. Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014 го.

Слідком РФ заявив, що Карпюк разом із нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 1990-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці. Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

При цьому присяжні на суді визнали Клиха таким, хто "заслуговує поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не заслуговує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram