ГоловнаПолітика

Засуджений у Росії українець Карпюк подасть прохання про помилування

Раніше Путін помилував Савченко, Солошенка і Афанасьєва

Засуджений у Росії українець Карпюк подасть прохання про помилування
Николай Карпюк

Засуджений у Росії українець Микола Карпюк готовий написати прохання про помилування, повідомив в ефірі "Громадського" його адвокат Докка Іцлаєв.

"Для нього було складно прийняти рішення з цього питання. Усі необхідні документи, які потрібно підписати, він підпише", - сказав адвокат.

За його словами, можливі три сценарії розвитку подій у справі українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

"Перший сценарій - той, який був із Савченко, помилування і обмін. Другий сценарій - передача за лінією Міністерства юстиції, коли суд визнає дійсним російський вирок і людина передається для відбування покарання в Україні. І третій варіант - це продовження юридичних процедур в Росії і потім вже звернення до Європейського суду. Дуже високі шанси виграти цю справу в Європейському суді", - сказав Іцлаєв.

Нагадаємо, раніше російський президент Володимир Путін помилував українців Надію Савченко, Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. Їх передали Україні в обмін на російських військових і одеських сепаратистів.

26 травня Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 року і 20 років в'язниці відповідно. Карпюка заарештували в березні, Клиха - у серпні 2014 року. Слідком РФ заявив, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", котранібито здійснювала злочини в Чечні в 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих та інші українці.

На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

17 травня присяжні визнали доведеною вину українців у керівництві і участі в банді, вбивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку і замаху на вбивство у складі бандформувань на Північному Кавказі у 1994 році.

При цьому присяжні визнали, що Клих "заслуговує поблажливості за звинуваченням в участі у банді і вбивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не заслуговує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram