ГоловнаСвіт

Держдума РФ скасувала кримінальну відповідальність за побої і невиплату аліментів

Статтю про погрозу вбивством вирішили не декриміналізовувати.

Держдума РФ скасувала кримінальну відповідальність за побої і невиплату аліментів
Фото: obozrevatel.com

Держдума Росії прийняла законопроект про введення адміністративної відповідальності за скоєння низки злочинів невеликої тяжкості. Йдеться про побої, ухилення від сплати аліментів і дрібне розкрадання.

Про це повідомляє "Интерфакс".

У документі наголошено, що спочатку особа за такі правопорушення має піддаватися адміністративній відповідальності, а в разі повторного порушення протягом року - воно буде кваліфікуватися як злочин і людину притягнуть до кримінальної відповідальності.

Під час розгляду законопроекту пропонували декриміналізувати ще й статтю КК РФ, що передбачає покарання за погрозу вбивством. Однак у процесі підготовки до розгляду законопроекту в другому читанні депутати вирішили не вилучати цю статтю з Кримінального кодексу.

"Ми вирішили не декриміналізовувати такий злочин, як загроза життю, ми вважаємо, що цей пункт повинен бути в КК. Саме наявність цього злочину в Кримінальному кодексі, як підказала наука, вже знижує кількість убивств", - заявив голова комітету Держдуми РФ із кримінального, цивільного, арбітражного та процесуального законодавства Павло Крашенінніков.

Пропонують також ввести нову підставу для звільнення від кримінальної відповідальності - відшкодування збитків. У цьому випадку на таку людину накладається судовий штраф. Питання про таке припинення кримінального переслідування буде вирішуватися в такому ж порядку, який встановлений для припинення кримінальної справи у зв'язку з примиренням сторін.

Законопроект також пропонує збільшити розмір суми розкрадання чужого майна, після чого настає кримінальна відповідальність, з однієї до 2,5 тис. рублів.

Нагадаємо, раніше Держдума зобов'язала росіян повідомляти про шлюби і народження дітей за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram