ГоловнаСвіт

В Іспанії викрили російського шпигуна-нелегала

За даними західних спецслужб, у Європі залишається багато нелегальних шпигунів.

В Іспанії викрили російського шпигуна-нелегала
Фото: scsgroup-consult.com

Видання Politico оприлюднило історію про російского шпигуна Сергія Черепанова, який нелегально жив в Іспанії близько 20 років, використовуючи чуже ім'я і документи.

З відповідною історією можна ознайомитися на сайті Politico.

Сергій Юрійович Черепанов жив у столиці Іспанії Мадриді під ім'ям Генрі Фріта. Коли його викрили, шпигунові було близько 50 років. Він керував компанією, яка нібито спеціалізувалася на "високоякісних, довірчих консультаціях і бізнес-послугах". Зазначається, що Фріт часто їздив у справах до країн центральної Європи і навіть у Чилі.

У Чеперанова була легенда, що він народився у 1957 році в Еквадорі, де жили його батьки: мати - громадянка Еквадору і батько - громадянин Нової Зеландії. Так він виправдовував свій несильний акцент в іспанській мові.

За даними західних розвідувальних служб, Черепанов народився у Росії у 1955 році. У Москві жили його дружина Ольга Костянтинівна Черепанова та син Андрій. Весь той час, що він пробув в Іспанії, він працював на Службу зовнішньої розвідки Росії. За даними західних спецслужб, Черепанов - не єдиний нелегальний шпигун на європейському континенті.

Співзасновник фірми, якою керував Черепанов, Карлос Морено Родрігез розповів, що зустрів шпигуна в середині 90-х. Тоді у Черепанова закінчувалася робоча віза в Іспанії. Разом вони заснували компанію, яка допомогла росіянину залишитися в Іспанії, і він почав нею керувати. Родрігез розповів, що одного разу Черепанов попросив його знайти звіти про газопроводи у Східній Європі. Тоді Євросоюз розробляв проект газопроводу з Туреччини до Австрії, який був конкурентом пропозиції російського "Газпрому".

Російський шпигун координував свої дії безпосередньо з Москвою, зустрічаючись з іншими російськими агентами в різних країнах Європи. Він писав звіти про свою роботу на спеціально зашифрованому ноутбуці і копіював їх на засекречену флеш-карту, яку залишав у спеціальних місцях, де її потім забирали російські дипломати в Мадриді.

Черепанов покинув Іспанію у червні 2010 року. Напередодні до нього підійшов співробітник британської розвідувальної служби, який заявив росіянину, що йому відомо, що "Фріт" працює на Росію і не є тим, ким є. Співробітник британської розвідки заявив, що до нього прийде іспанська влада та поліція. Після того, як Черепанов покинув Іспанію двох російських дипломатів у Мадриді попросили також виїхати з країни через їхню можливу причетність до роботи російського шпигуна.

Черепанов займався пошуком інформації про джерела західних держав, таких як Хорватія. Однак західні спецслужби не побачили загроз безпеці у його діях.

За словами співробітників європейських спецслужб, Черепанова викрили за допомогою тої самої людини, котра видала десятьох нелегальних російських шпигунів, які працювали у США. 27 червня 2010 року Федеральне бюро розслідувань США заарештувало 10 росіян за підозрою у шпигунстві. Вони, так само як і Чеперанов, були нелегалами і жили під чужими іменами з 90-х років. У Росії у зв'язку з цією справою заочно засудили полковника Служби зовнішньої розвідки Олександра Поті, який виїхав з Росії до США того-таки 2010 року. Його визнали винуватим у державній зраді.

Як повідомлялося раніше, у Римі заарештували португальського розвідника, який, імовірно, шпигував на Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram