ГоловнаСвіт

Туреччина не дозволить перетворити Чорне море в "російське озеро", - міністр оборони

Глава міноборони Туреччини закликав НАТО залишати відкритими канали діалогу з РФ і посилювати оборонний потенціал

Туреччина не дозволить перетворити Чорне море в "російське озеро", - міністр оборони
Эштон Картер, Фикри Ышык
Фото: EPA/UPG

Туреччина не дозволить перетворити Чорне море в російське озеро.

Про це заявив міністр національної оборони Туреччини Фікрі Ишик журналістам у Брюсселі, де брав участь у зустрічі голів оборонних відомств країн НАТО, інформує агентство "Анадолу".

За його словами, раніше цю думку озвучив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. "Туреччина виступає за перетворення Чорного моря в зону миру, спокою і процвітання. Вся стратегія Анкари заснована саме на цьому факторі", - підкреслив міністр.

При цьому Ишик нагадав про майбутній саміт лідерів НАТО у Варшаві. За його словами, країнам Альянсу необхідно залишати відкритими канали діалогу з Росією і при цьому посилювати оборонний потенціал. "Майбутній саміт дуже важливий і в контексті солідарності з Україною", - зазначив міністр.

Він також торкнувся теми зобов'язань НАТО, взятих перед Туреччиною з питання забезпечення захисту рубежів країни. "Ми очікуємо від Альянсу виконання зобов'язань. Це питання було в центрі уваги під час моєї зустрічі з керівництвом НАТО", - сказав Ишик.

Коментуючи підсумки переговорів з головою Пентагону Ештоном Картером, турецький міністр сказав: "Ми знову донесли до уваги американської сторони, що такі структури, як PYD і YPG (сирійські відгалуження забороненої в Туреччині "Робітничої партії Курдистану", РПК) є терористичними і співпраця з ними в корені неправильна. Ми очікуємо, що Вашингтон врахує чутливість Анкари у цьому питанні і поставиться до PYD і YPG так само, як до PПK. Ми будемо і далі тримати це питання в центрі уваги".

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня 2015 року, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram