ГоловнаСвіт

Сенат США прийняв оборонний бюджет, який передбачає до $500 млн на допомогу Україні

Барак Обама має намір накласти вето на законопроект.

Сенат США прийняв оборонний бюджет, який передбачає до $500 млн на допомогу Україні
Фото: partbilet.ru

Верхня палата Конгресу США у вівторок прийняла законопроект S2943, який визначає бюджет Пентагону на 2017 фінансовий рік.

У тексті документа передбачена фінансова підтримка на оборонні потреби України в розмірі до $500 млн, повідомляє Укрінформ.

"Для надання допомоги і підтримки, описаної в пункті (а), для уряду України можуть бути використані $250 млн", - відзначається в документі.

При цьому вказується на можливість додаткового використання $250 млн за окремим рішенням міністра оборони за погодженням з головою Державного департаменту США. Для цього представники адміністрації повинні переконати Конгрес, що Україна "здійснила значні кроки в проведенні структурних реформ" в сфері оборони, в тому числі щодо боротьби з корупцією та підвищення рівня відповідальності влади.

Варто зауважити, що нижня палата Конгресу США ухвалила подібний законопроект (H. R. 4909) з бюджетом для Пентагону в середині травня. У ньому військова підтримка для України визначається в розмірі лише $150 млн.

Обидва законопроекти повинні пройти процедуру узгодження, де всі пункти, в тому числі фінансування операцій за кордоном, будуть приведені до єдиного значення. Після цього документ подається на підпис президенту США.

Тим часом, в адміністрації Білого дому заявили, що Барак Обама має намір накласти вето на законопроект у нинішньому вигляді, оскільки цей бюджет не в змозі надати Збройним силам США достатньо коштів, необхідних для досягнення безпеки.

Раніше в адміністрації заявляли, що президент наполягає на виділенні додаткових асигнувань для боротьби проти "Ісламської держави", а також продовження інших військових операцій за кордоном.

Загалом у проекті бюджету Пентагону (у варіанті Сенату США) заплановано виділення $500 млрд на операції за кордоном. Це на $200 млрд більше, ніж в поточному році.

Нагадаємо, 3 червня, США підписали з Україною угоду про надання третьої кредитної гарантії на $1 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram