ГоловнаКультура

Агентство "Ухо" проведе концерти нової музики на київських стадіонах

У другому випуску "Архітектури голосу" - чотири концерти

12 червня у Києві стартує другий випуск вокального циклу "Архітектура голосу", який курує музичне агентство "Ухо".

Як повідомляють організатори, у другому випуску пройде чотири концерти - три на стадіонах і один у церкві.

12 червня на території стадіону "Олімпійський" покажуть буто-оперу "Медея", поставлену за мотивами фільму Паоло Пазоліні. Протягом двох тижнів до кінця п'ятеро музикантів-імпровізаторів Одрі Чен (голос, США), Філ Мінтон (голос, Великобританія), Хенрік Мюнкебі Норштебо (тромбон, Норвегія), Томас Рорер (Ребека, Швейцарія/Бразилія) і Міхаель Форфельд (перкусія, Німеччина), а також двоє буто-хореографів - Флавія Гізабельрті (Швейцарія) і Валентин Цзін (Росія) працюють з трупою з 30 танцівників.

Фото: Ухо

14 червня концерт пройде на стадіоні "Динамо". Це буде програма театру голосу Наталії Пшеничникової, в рамках якої дев'ять співаків виконають твори Клауса Ланга, Роберта Ешлі, Кирила Чернігіна. Як зазначають куратори, з 1863 до 1917 року на місці "Динамо" розташовувався кафешантан "Шато де Флер" - головна відкрита сцена Києва ХІХ століття.

16 червня на стадіоні "Старт" пройде українська прем'єра творів Мортона Фелдмана - "Voices & Instruments 1-2" і легендарної "Капели Ротко" - у виконанні вокального ансамблю Ольги Приходько "Alter ratio" та Ухо-ансамблю, диригент Луїджі Гаджеро.

Музика Фелдмана - це "широкі, тихі, млосно прекрасні світи звуку", але в цьому концерті вона буде ще й годинниковим звуковим пам'ятником. Перед тим, як стати "Стартом", основний стадіон київського Євбазу називався "Зенітом", а потім "Авангардом". У вересні 1941 через нього йшли до Бабиного Яру, згодом він перетворився на табір військовополонених, потім його віддали футбольній команді київського Хлібозаводу - з цього моменту він став основним футбольним майданчиком окупованого Києва, місцем напівміфічного "Матчу смерті". Класик американського абстракціонізму Марк Ротко був сином Якова Ротковича, фармацевта з Двінська. Його друг, класик сучасної американської музики Мортон Фелдман - сином київського кравця.

18 червня - останній концерт другого випуску "Архітектури голосу" - епілог з творів Беріо, Куртага, Кочара і Гурзі у виконанні Сільвани Торто, сопрано, і акомпанементу флейти, фортепіано та цимбал. Сільвана заспіває в бароковій церкві Св. Дмитра. За радянських часів з цієї церкви зробили спортзал - а потім зі спортзалу зробили церкву.

Фото: Ухо

Квитки на концерти коштують 200 грн і продаються тут. Студенти консерваторії, пенсіонери і слухачі, які приїжджають з інших міст, можуть потрапити на концерти за 100 грн, і повинні тільки написати організаторам на [email protected].

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram