ГоловнаПолітика

КС повернув суддям довічне грошове утримання, урізане у 2015 році

Виплати тепер знову можуть перевищувати 10 740 гривень.

КС повернув суддям довічне грошове утримання, урізане у 2015 році
Фото: dt.ua

Конституційний Суд України 9 червня за зверненням Верховного Суду ухвалив рішення, яке скасовує обмеження максимального розміру щомісячного довічного грошового утримання (ЩДГУ) суддів у відставці.

Його оголосили на засіданні суду в п'ятницю, пише "Інтерфакс-Україна".

Поняття "щомісячне довічне грошове утримання" і "пенсія" відрізняються. На ЩДГУ мають право судді, які пропрацювали на посаді не менш ніж 20 років і мають бездоганну репутацію. Саме ЩДГУ виплачують не з коштів Пенсійного фонду, а з фондів державного бюджету.

До ухвалення закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 2015 року суддя, який мав право на ЩДГУ, отримував від 80% до 90% (залежно від стажу роботи на посаді судді) суми грошової винагороди, яку він отримував протягом своєї діяльності.

Це набагато більше від пенсій пересічного громадянина, тому 2015 року було прийнято рішення знизити рівень ЩДГУ до 60% від заробітку і обмежити його 10 прожитковими мінімумами (для осіб, які втратили працездатність) - 10740 гривень.

Згідно з рішенням Конституційного Суду, це рішення суперечить Основному закону.

Конституційний Суд уже не вперше розглядає питання про встановлення в законі максимального розміру пенсії суддів або їх щомісячного довічного грошового утримання. Наприклад, 2013 року КС уже повертав суддям пенсії, урізані у 2010 році, встановивши, що ЩДГУ виплачується судді в розмірі 80% грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram