ГоловнаПолітика

Луценко назвав офшорний скандал навколо Порошенка "мильною бульбашкою"

"Підстав звинувачувати президента немає"

Луценко назвав офшорний скандал навколо Порошенка "мильною бульбашкою"
Фото: Макс Требухов

Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що офшорний скандал, до якого був залучений президент Петро Порошенко, виявився "мильною бульбашкою". Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що у всіх була можливість прочитати висновки найвідоміших юридичних компаній світу, які встановили, що підстав звинувачувати президента у несплаті податків і в будь-яких інших незаконних діях, не узгоджених з Нацбанком і так далі, немає", - сказав Луценко журналістам в четвер у Києві.

"Все це було продемонстровано на прес-конференції президента у його діалозі з ініціатором цих заяв, які виявилися мильними бульбашками", - підсумував генпрокурор.

Нагадаємо, журналісти "Слідство.Інфо" з'ясували, що Порошенко в серпні 2014 року утворив офшорну компанія Prime Asset Partners на Британських Віргінських островах і ще дві пов'язані фірми: CEE Confectionery Investments Ltd. (зареєстрована на Кіпрі у вересні 2014 року) та Roshen Europe B.V. (зареєстрована в Нідерландах у грудні 2014 року).

Це викликало скандал, однак в остаточному підсумку з'ясувалося, що офшори створювалися для того, щоб передати кондитерську корпорацію "Рошен" у "сліпий траст" під керуванням Rothschild. Створення офшорної фірми не є правопорушенням.

Тоді журналісти випустили нове розслідування, в якому стверджується, що 25 березня 2016 року фонд "Прайм Ессетс Капітал", власником якого є Порошенко, купив у спорідненої кіпрської компанії 18 тис. акцій на суму 3,926 млн євро. Журналісти заявили, що виведення з України такої суми на той момент було прямо заборонено постановою Національного банку України.

Однак юристи Порошенка заявили, що розслідування базувалося на неправильному перекладі з грецької мови і насправді виведення грошей за кордон не було. В акціонерний капітал кіпрської компанії передали її частку в компанії "Рошен". Саме ця частка і була оплатою за акції кіпрської компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram