ГоловнаСвіт

Назарбаєв наказав у разі спротиву "знищувати" нападників в Актобе

За даними МВС Казахстану, в результаті атак загинули 19 осіб.

Назарбаєв наказав у разі спротиву "знищувати" нападників в Актобе
Нурсултан Назарбаев
Фото: EPA

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв наказав Комітету нацбезпеки затримати всіх бойовиків, які напали на збройові магазини і військову частину в Актобе в неділю, а в разі збройного опору "знищувати" їх.

Про це повідомляє офіційний сайт президента, інформує агентство Рейтер.

"Ми знаємо, що вони (нападники) в регіоні, відомі їхні особи, населення попереджено. Необхідно затримати всіх до єдиного злочинців. У разі збройного опору знищувати. Усі повинні бути покарані якнайсуворіше", - цитує сайт президента Назарбаєва, який прийняв голову Комітету національної безпеки.

Це стало першим публічним висловлюванням президента про подію 5 червня, коли відбулися атаки.

У повідомленні сказано, що голова КНБ Володимир Жумаканов доповів про проміжні результати антитерористичної операції в Актюбінській області. За його даними, на сьогодні ліквідовано 13 нападників, поранено 14, у розшуку - шість осіб.

"Рухаються вони двома групами, і один окремо від решти. Нам відомо, що зараз вони знаходяться в Актюбінську. Сьогодні вранці о 8:06 за актюбінським часом з автомашини Lada (15-та модель білого кольору) обстріляли охорону піонерського табору з гладкоствольної рушниці", - сказав Жумаканов на відео на сторінці прес-служби президента в соціальній мережі Facebook.

Пізніше прес-секретар МВС Казахстану заявив, що інформація про обстріл охорони табору не підтвердилася.

У 400-тисячному індустріальному центрі на північному заході Казахстану, що приблизно за 100 кілометрів від кордону з Росією, оголошено режим контртерористичної операції.

"Над центром міста на дуже низькій висоті в середу літав вертоліт, на вулицях поліція зупиняє деякі автомобілі для перевірки", - повідомив телефоном кореспондент Рейтер.

Нагадаємо, 5 червня група бойовиків спочатку атакувала збройовий магазин в Актобе, а потім військову частину. МВС припустило, що нападники "є радикальними прихильниками нетрадиційних релігійних течій".

Відповідальність за теракт взяла на себе Армія визволення Казахстану. У прес-релізі організації, що надійшов у редакцію "Дождя", сказано, що "сьогодні в Актобе дали перший бій бандитам, які захопили нашу країну". Однак спецслужби Казахстану заявили, що такої організації не існує.

За даними МВС, у результаті атак загинули 19 осіб, включаючи мирних громадян, поліцейських і нападників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram