ГоловнаСвіт

Казахські силовики вбили 13 учасників нападу в Актобе

Також загинули троє цивільних і троє військових.

Казахські силовики вбили 13 учасників нападу в Актобе
Фото: http://today.kz

Співробітники правоохоронних органів Казахстану ліквідували загалом 13 нападників на кілька об'єктів в Актобе.

Про це повідомляє портал Tengrinews із посиланням на прес-секретаря МВС республіки Алмаса Садубаєва. Він розповів, що ще чотирьох нападників поранено, в розшуку залишаються сім осіб. Вісьмох затримано, їх перевіряють на можливу причетність до нападів.

Влада Казахстану повідомляє також про загибель трьох цивільних і трьох військових.

У неділю в Актобе стався найбільший в історії Казахстану терористичний напад. За повідомленнями МВС, група озброєних людей, точна чисельність якої невідома, напала на два збройові магазини "Паллада" і "Пантера" і на частину 6655 Національної гвардії, ворота якої вони пробили маршрутним автобусом, після чого відкрили стрілянину по військовослужбовцях.

Метою нападів на магазини і військову частину було заволодіти зброєю, повідомив міністр внутрішніх справ Калмуханбет Касимов. У МВС також заявили, що нападники можуть бути прихильниками радикальних нетрадиційних течій.

Удень у понеділок "Радіо Свобода" опублікувало дані про те, що так звана "Армія визволення Казахстану" в заяві для міжнародних ЗМІ взяла на себе відповідальність за події в Актобе. У зверненні, зокрема, сказано, що це був "перший бій прихильників демократичного шляху розвитку Казахстану" проти "диктатури кліки Назарбаєва". Відомостей про цю організацію в інтернеті немає.

За версією казахських спецслужб, "насильницьке захоплення влади" готував директор ТОО "Шимкентпиво", проросійський бізнесмен Тохтар Тулешов.

Актобе - п'яте за чисельністю населення місто Казахстану і найбільше місто Західного Казахстану, недалеко від кордону з Росією. За офіційними даними, в Актобе проживають 397 тис. осіб. Казахів - 76%, росіян - 16%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram