ГоловнаСвіт

У мусульман починається священний місяць Рамадан

Цьогоріч у більшості випадків першим днем посту для мусульман стане 11 червня

У мусульман починається священний місяць Рамадан
Рамадан
Фото: EPA/UPG

Для мусульман почався священний місяць посту Рамадан.

Про це повідомляє euronews.

Тисячі вірян зібралися на молитву в мечеті Істікляль у Джакарті - найбільшій мечеті у Південно-Східній Азії. Спільною для всіх мусульман, які дотримуються посту, є повна відмова від прийому води і їжі у денний час. Правила не поширюються на хворих, вагітних, годувальниць та неповнолітніх.

Протягом доби їжу можна вживати двічі - до сходу сонця ("сухур") і після його заходу ("іфтар"). Вечірній прийом зазвичай починають c фініків і солодких напоїв, щоб організм отримав необхідну енергію.

Під час Рамадану більшість ресторанів у мусульманських країнах у денний час зачинені.

Рамадан зустріли понад 4 млн палестинців. Міноборони Ізраїлю дозволило жителям сектору Гази відвідувати своїх родичів на Західному березі. Продовжено години роботи прикордонних переходів для полегшення пересування вірян.

Минулої п'ятниці стало відомо, що Ізраїль обіцяв пом'якшити під час Рамадану доступ у мечеть Аль-Акса, розташовану на Храмовій горі у Східному Єрусалимі.

Рамадан (іноді його називають Рамазаном, а з тюркської - Ураза) - дев'ятий місяць місячного ісламського календаря (він на 11 днів коротший, ніж звичайний сонячний). За віруваннями, саме у цей час Аллах передав пророку Мухаммеду через ангела Джабраїла божественне послання, що лягло в основу Корану. Вважається, що це відбувалося приблизно у 610 році під Меккою в Саудівській Аравії.

Рамадан триває від 29 до 30 днів. Все залежить від того, коли на небі з'являється молодий місяць. Тому дати початку і закінчення Рамадану, можуть відрізнятися в кожній окремій країні. Цьогоріч у більшості випадків першим днем посту стане 11 червня.

А 10 липня з заходом сонця настане місяць Шавваль, і мусульмани всього світу зустрінуть одне з двох своїх найважливіших свят - свято розговіння Ід аль-Фітр (Ураза Байрам, Ураза Айт).

Цього дня віряни вдягають свій найкращий одяг та влаштовують справжній бенкет, ходять у гості до родичів і друзів, роздають пожертвування бідним і мечетям. Взагалі у цей час здійснювати благодіяння особливо важливо: вважається, що в Рамадан Аллах збільшує значущість кожного доброго вчинку у 700 разів. Мусульмани також вірять, що на час Рамадану спокусника шайтана заковують у ланцюги, щоб він не заважав людям проявляти найкращі якості душі.

В останні 10 днів Рамадану правовірні мусульмани моляться з особливою ретельністю і багато часу проводять у мечетях, де виголошують "ніят" (наміри, обіцянки). А 27-ма ніч Рамадану вважається ніччю призначення і могутності і називається "аль-Кадра". Саме в цей час за ісламськими джерелами пророку Мухаммеду явився Джабраїл і звелів читати Коран. У Ніч аль-Кадра мусульмани просять в Аллаха прощення за скоєні коли-небудь гріхи.

Рамадан - священний місяць як для сунітів, так і шиїтів, представників двох головних гілок ісламу. Але деякі відмінності до підходу у них все-таки зберігаються. Так, шиїти в Рамадан відзначають не тільки появу Корану, а й поминають вбитого мученика імама Алі. Тому для шиїтів Рамадан - це також місяць печалі і жалоби.

Шанувальники сучасних технологій використовують новітні додатки до смартфонів для того, щоб ділитися своїм досвідом під час Рамадану з усім світом. Наприклад, у Twitter використовують хештеги #ramadan, #Iftar або #eid.

Розроблено також спеціальні додатки, які допомагають з точністю до секунди визначити часи намазу і прийому їжі відповідно до сходу і заходу сонця, а також пропонують рецепти страв.

Нагадаємо, раніше у червні у Пакистані екс-міністра засудили до 16 років ув'язнення за махінації під час хаджу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram