ГоловнаСвіт

У Швейцарії проходить референдум щодо виплати всім громадянам по €2260/місяць

Опитування показують, що ініціатива провалиться.

У Швейцарії проходить референдум щодо виплати всім громадянам по €2260/місяць
Фото: EPA/UPG

У неділю в Швейцарії проходить референдум щодо введення безумовного базового доходу.

У разі ухвалення позитивного рішення будь-який повнолітній зможе щомісяця отримувати від держави по 2500 швейцарських франків (або близько €2260 за нинішнім курсом), будь-яка дитина - по 625 франків (близько €565 євро), пише DW.

Якщо громадяни проголосують за це рішення, Швейцарія стане першою країною в світі, де громадянам буде гарантований мінімальний щомісячний дохід. Ці гроші держава буде виплачувати всім громадянам довічно без урахування того, працює людина чи ні і де саме вона живе.

Джерелами фінансування такої програми, витрати на яку становитимуть майже €190 млрд на рік, запропоновані €150 млрд, які держава попередньо збере у вигляді податків, і €55 млрд із фондів соцстрахування.

Прихильники безумовного доходу вважають, що завдяки таким заходам у людей з'явиться шанс займатися улюбленою справою, а не нудною роботою. Це також повинно підштовхнути розвиток інновацій, які дозволять віддати брудну роботу на відкуп роботам.

Однак опитування показують, що понад 70% швейцарців, включаючи представників органів влади, проти такої ініціативи. Противники називають такий підхід "марксистською мрією", яка обернеться тим, що більшість громадян припинять працювати, а для держави така політика стане великим тягарем і призведе до нестійкості економіки.

Згідно з даними компанії Demoscope, більшість швейцарців продовжать працювати, навіть якщо будуть отримувати ці гроші. Тільки 2% громадян мають намір покинути роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram