ГоловнаПолітика

Порошенко: Трепак вчинив як політик, коли передав бухгалтерію ПР в НАБУ

Трепак як офіцер СБУ мав підстави порушити кримінальне провадження

Порошенко: Трепак вчинив як політик, коли передав бухгалтерію ПР в НАБУ

Президент Петро Порошенко вважає, що екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак, передавши в Національне антикорупційне бюро "чорну бухгалтерію" Партії регіонів, вчинив як політик, а не співробітник спецслужби.

Про це він заявив на прес-конференції в п'ятницю.

"Я впевнений, що як кадровий працівник СБУ, отримавши ці документи, він мав порушити кримінальну справу. Якщо він мав їх два роки і він не порушував... Я сподіваюся, що це не так, тому що я буду дуже розчарований. Це не схоже на Трепака. Якщо йому хтось підкинув і він пішов в НАБУ - це його право. Але він повів себе як політик, а не як кадровий співробітник спецслужб", - сказав президент.

Порошенко зазначив, що сам документи бачив тільки в публікаціях у ЗМІ, але вважає, що Трепак як офіцер СБУ мав підстави порушити кримінальне провадження.

Президент додав, що коментувати цей скандал поки що не буде.

"Коментувати зараз не буду, але мені відомо, що такі документи існують не тільки в НАБУ. Джерело походження таких документів - правоохоронні органи. Я розчарований тим, що замість вивчати ці документи два роки, ми використовуємо їх як валізи з компроматом", - сказав він.

Порошенко також підкреслив, що він нічого не знав раніше про існування цих паперів.

"У мене не було інформації про це, ніколи. Щодо такого способу фінансування виборчих кампаній - чи президентської, чи парламентської, - я думаю, що був першою особою, яка профінансувала кампанію власним коштом", - заявив президент.

Нагадаємо, 28 травня Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки кільком колишнім і нинішнім високим чиновникам. За його словами, мова йде про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальною сумою хабарів у розмірі близько $ 2 млрд.

30 травня НАБУ відкрило розслідування за цією заявою. Як стало відомо, у другому півріччі 2012 року Партія регіонів витратила близько $66 млн на фінансування політичної діяльності, в тому числі певні суми передавала політичним силам - "Нашій Україні" і Комуністичній партії України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram