ГоловнаПолітика

Кравчук, Ющенко, голови УПЦ КП і УГКЦ попросили вибачення в поляків за Волинську трагедію

"Просимо пробачення за скоєні злочини й образи - це наш головний мотив".

Кравчук, Ющенко, голови УПЦ КП і УГКЦ попросили вибачення в поляків за Волинську трагедію
Фото: www.day.kiev.ua

Перший президент України Леонід Кравчук, третій президент України Віктор Ющенко, голова УПЦ Київського патріархату Філарет, голова Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук і провідні представники української інтелігенції підписали відкрите звернення до Польщі і польського суспільства, в якому просять вибачення за Волинську трагедію.

"Болем і для України, і для Польщі залишається трагедія Волині та польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни, в прірві якого були знищені тисячі невинних братів і сестер. Убивство невинних людей не має виправдання. Просимо вибачення за скоєні злочини і образи - це наш головний мотив. Просимо вибачення і такою самою мірою прощаємо злочини і несправедливості, скоєні проти нас - це єдина духовна формула, яка повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке хоче миру і злагоди", - йдеться в заяві.

У зверненні наголошено, що український і польський народи зможуть існувати, тільки якщо навчаться ставитися одне до одного як рівні брати. "Найбільшим злом наших відносин була нерівність, що походила від бездержавності України. З приреченою послідовністю катастрофа української державності вела до руїни державності польської. Ця закономірність є трагічною аксіомою відносин України і Польщі", - наголошують у листі.

Автори підкреслюють, що історія повторюється зараз, і агресія Росії проти України одночасно є наступом на Польщу.

"Сьогодні нагадуємо про це з особливою тривогою, щоб застерегти політиків обох країн від мови ненависті і ворожнечі, що може підмінити християнські почуття прощення і розуміння. Трагедії минулого вимагають покаяння. Своєю чергою, використання спільного болю для політичних порахунків зробить нескінченними взаємні звинувачення", - сказано у зверненні.

"Закликаємо наших союзників, польське державне керівництво і парламентаріїв, зупинити будь-яку незважену політичну декларацію, схвалення якої не вгамує біль, а лише дозволить нашим спільним ворогам використовувати  проти Польщі та України. Напередодні меморіальних подій, які з липня почнуться в обох державах, закликаємо повернутися до традиції спільних парламентських звернень, які не розділятимуть, а об'єднувати нас у покаянні і прощенні. Керуючись духом братерства, закликаємо разом встановити загальний день пам'яті жертв нашого минулого і віри в неповторення зла", - йдеться в ньому.

Відкрите звернення складено від імені двох президентів України, голів УПЦ КП і УГКЦ, почесного президента Києво-Могилянської академії В'ячеслава Брюховецького, академіка Івана Дзюби, колишнього заступника міністра закордонних справ Данила Лубківського, професора КМА Володимира Панченка, письменника Дмитра Павличка, філософа Мирослава Поповича, академіків Вадима Скуратівського та Ігоря Юхновського.

Нагадаємо, збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різня (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині і в Закерзонні. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюють десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram