ГоловнаПолітика

Оборонне замовлення не фінансується другий місяць, - Пашинський

На ремонт техніки і озброєння не вистачає 3,6 млрд гривень.

Оборонне замовлення не фінансується другий місяць, - Пашинський
Фото: Макс Требухов

Сергій Пашинський: Уряд має терміново вирішити питання з фінансуванням армії.

Комітет з питань національної безпеки й оборони звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою звернути увагу на критичну ситуацію, яка склалася сьогодні з фінансуванням Збройних Сил України. Йдеться про відсутність 3,6 мільярда гривень, які повинні піти на фінансування озброєнь і ремонт техніки.

За словами голови комітету Сергія Пашинського, раніше ці кошти були передбачені шляхом спецконфіскації активів Януковича, однак, поки її немає, необхідно вирішувати проблеми армії альтернативним шляхом.

"Питання змін до бюджету належать до компетенції прем'єр-міністра України, це його посадові обов'язки, тому ми сьогодні звернулися до нього. Сподіваюся, ми достукаємося до прем'єра, він знайде необхідні кошти, внесе відповідний законопроект до сесійної зали і його буде підтримано", - пояснив рішення комітету Пашинський.

"Ми можемо нагодувати солдата, ми дали йому непогану зарплату, але коли у нього немає озброєння, то це, вибачте, ми людей посилаємо на смерть", - зауважив він.

При цьому Пашинський також повідомив, що паралельно з ініціативою прем'єр-міністра Гройсмана про спецконфіскацію коштів Януковича в кримінальному процесі, була створена робоча група з напрацювання законопроекту про громадянську спецконфіскацію активів Януковича. До її складу увійшли представники "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", "Самопомочі", "Радикальної партії", громадськості, "Реанімаційного пакету реформ" й іноземні консультанти.

"Три тижні люди працювали над законопроектом. Вчора його підписав представник фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол, Антон Геращенко й Андрій Тетерук. Я дуже вдячний представнику фракції "Радикальна партія", який цей законопроект теж підписав. Більше жодна фракція не підписала, в комітет його сьогодні не внесли, тому його завтра до сесійної зали внесено не буде", - заявив Пашинський.

"Я хочу нагадати, що з 15 квітня фінансування оборонного замовлення фактично призупинено через брак фінансування. Це катастрофа! Такого не було ні в 2014, ні в 2015. І нам не зрозуміла поведінка наших колег, крім Опоблоку, тому що ситуація дуже непроста", - зауважив нардеп.

Сергій Пашинський також зазначив, що вилучених коштів Януковича вистачило б не тільки на фінансування армії, але і для того, щоб забезпечити соціальні пільги, підняти зарплати та інше.

"Я ще раз хочу підкреслити, що питання спецконфіскації - це не тільки цінні папери, а й долари, які містяться на рахунках в Ощадбанку та які арештувала Генпрокуратура ще в 2014 році. Ми два роки бігаємо і не можемо відібрати вкрадене", - зазначив голова Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram