ГоловнаСвіт

У Перу пройшов багатотисячний протест проти президентського клану Фухіморі

Другий тур президентських виборів в Перу відбудеться 5 червня.

У столиці Перу Лімі увечері 31 травня відбулася багатотисячна акція протесту проти фаворита президентських перегонів Кейко Фухіморі, доньки засудженого екс-президента Перу Альберто Фухіморі.

Про це повідомляє euronews.

Учасники демонстрації несли плакати з написом "Демократії - так, диктатурі - ні!".

"У нас гарна пам'ять, і ми не дозволимо клану Фухіморі повернутися у владу! Ми не хочемо, щоб наші діти жили в країні, де панує насильство, корупція і злочинність, а пані Кейко Фухіморі довела, що вона не має здібностей і морального права, щоб боротися з усім цим", - заявила Вероніка Мендоса, член Конгресу і лідер лівого "Широкого фронту".

Фото: EPA/UPG

За підсумками квітневого першого туру виборів, Кейко Фухіморі - голова правоцентристської партії "Народна сила" - набрала 38% голосів. Другий результат показав технократ Педро Кучинські з партії "Перуанці за зміни", якого підтримали 25,5% виборців.

77-річний Кучинські останньої миті відмовився від участі в демонстрації проти Фухіморі, що, на думку спостерігачів, може зміцнити впевненість виборців у тому, що він є вкрай нерішучим лідером. За його словами, було б занадто "недемократично" з його боку приєднатися до протесту проти Кейко.

Цікаво, що Кучинські підтримував Фухіморі на виборах 2011 року, коли вона поступилася перемогою Ольянту Умалу. Останній покине посаду 28 липня.

Одночасно з акцією протесту в Лімі в перуанському місті Трухільо пройшла акція на підтримку Кейко Фухіморі.

У квітні 2009 року Альберто Фухіморі, який очолював країну з 1990-го по 2000 рік, визнали винним у порушенні прав людини і засудили до 25 років позбавлення волі, в тому числі за створення "ескадронів смерті" і насильницьку стерилізацію населення.

Другий тур президентських виборів у Перу призначено на неділю, 5 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram