ГоловнаСвіт

Міноборони Польщі: один батальйон НАТО дозволить стримати російську агресію

Столтенберг пообіцяв збільшити присутність сил НАТО в Польщі після Варшавського саміту.

Міноборони Польщі: один батальйон НАТО дозволить стримати російську агресію
Антоний Мацеревич
Фото: newsweek.pl

Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що один батальйон солдатів НАТО, розміщений на ротаційних засадах на польській території, дозволив би стримати російську військову агресію.

Про це повідомляє Defense News.

За його словами, Польща домагається розміщення "батальйону плюс" військ НАТО всередині своїх кордонів. При цьому він не зміг уточнити, скільки військовослужбовців передбачає поняття "батальйон плюс", проте зазначив, що зараз це питання обговорюють. Міністр також уточнив, що питання буде залагоджено після Варшавського саміту НАТО 8-9 липня.

Як зазначає Defense News, батальйон в армії США зазвичай складається з 300-800 солдатів.

Виступаючи в Польщі в понеділок, 30 травня, генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв підтримати розміщення військ НАТО на польській території, заявивши: "Дозвольте чітко заявити: після Варшавського саміту в Польщі буде більше військ НАТО".

Мацаревич також визнав, що батальйон не зможе перемогти численні російські війська в разі їхнього вторгнення в Польщу, а його основним завданням назвав запобігання таким діям або їх стримування, що дозволило б союзним військам НАТО підготувати контратаку.

"Це всього лише передові сили, і вони повинні разом з арміями країн-господарів стримати агресію на час, достатній для організації Альянсом своїх структур і сил для захисту своїх членів. З військового погляду майже гарантовано можна сказати, що в разі зовнішньої агресії НАТО з майже 100-відсотковою ймовірністю втратить територію і її доведеться відвойовувати", - заявив Мацеревич, відповідаючи на питання про протидію можливій російській агресії.

Пізніше прес-секретар президента Польщі Анджея Дуди Марек Магієровський заявив, що Польща відмовилася від ідеї розміщення постійних баз іноземних партнерів по Альянсу всередині своїх кордонів: "Ми розуміємо, що політично було б дуже складно регулярно розміщувати війська". Проте, зазначив Магієровський, важливий сам факт присутності військ на території країни, а керівництво Польщі задовольнить присутність ротаційних військ НАТО на постійних засадах.

Нагадаємо, НАТО планує розмістити 4 батальйони в країнах Східної Європи у відповідь на агресивну поведінку Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram