ГоловнаПолітика

ЄС зможе тільки наступного року профінансувати реформу держслужби, - Коліушко

До 10 червня Кабмін мусить написати стратегію реформи держуправління

ЄС зможе тільки наступного року профінансувати реформу держслужби, - Коліушко
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів має затвердити стратегію реформи держуправління, щоб Європейський Союз виділив 90 млн євро на реформу держслужби. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"Щоб ми отримали підтримку ЄС для впровадження цієї реформи, Кабмін мусить затвердити стратегію реформи держуправління, яка покаже, як через п'ять років Україна вийде на ефективну самодостатню систему державного управління. І ось уже рік з цього приводу триває дискусія, а стратегії досі немає", - заявив він.

"Зараз відбувається черговий етап консультацій. Чиновники і європейці напрацьовують так звану матрицю, на основі якої має бути написана стратегія. Якщо ця матриця буде узгодженою, то очікується, що до 10 червня стратегія буде написана і узгоджена. Тоді до кінця року ЄС зможе ухвалити рішення про виділення коштів, а з наступного - їх виділити", - додав Коліушко.

Нагадаємо, Ігор Коліушко заявив, що Адміністрація президента активно протистоїть деяким положенням закону про держслужбу. За його словами, в парламенті зареєстровано законопроект, що передбачає заміну порядку відбору кандидатур на посаду голів міських адміністрацій. Це буде відвертим порушенням норм Конституції.

Закон про держслужбу Верховна Рада ухвалила у грудні 2015 року. Зокрема, він передбачає:

  • конкурси на всі посади державної служби;
  • розділення політичних посад і посад державної служби. Закон виводить з держслужби політиків - тобто депутатів і міністрів, а також їхніх помічників, радників, прес-секретарів, обслуговуючий персонал;
  • перелік причин для звільнення чиновника і заборону для вищої категорії держслужбовців бути членами політичних партій;
  • збільшення зарплати чиновникам і зменшення частки премій і доплат у структурі оплати праці держслужбовця;
  • введення 3-х категорій посад, замість існуючих на даний момент 7-й: "А" - вищий корпус державної служби, "Б" - керівники структурних підрозділів та "В" - інші держслужбовці;
  • посади держсекретарів у міністерствах.

Закон набув чинності 1 травня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram