ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Петербурзі з'явиться міст імені Ахмата Кадирова

За деякими даними, членам топономічної комісії погрожували звільненням за відмову називати міст ім'ям колишнього бойовика.

У Петербурзі з'явиться міст імені Ахмата Кадирова
Ахмат Кадыров
Фото: Wikipedia

Топонімічна комісія вирішила назвати безіменний міст через Дудергофський канал у Санкт-Петербурзі ім'ям першого президента Чечні Ахмата Кадирова.

Про це повідомляє "Дождь".

Під час таємного голосування дев'ять членів комісії проголосували за присвоєння мосту імені Кадирова, двоє утрималися від голосування, і шість осіб висловилися проти цієї ініціативи.

За словами депутата законодавчих зборів Петербурга Бориса Вишневського, проти присвоєння мосту назви з ім'ям Кадирова виступили режисер Олександр Сокуров і актор Олег Басилашвілі, які не є членами комісії. На підтримку цієї ініціативи виступив голова комітету з питань культури Санкт-Петербурга Костянтин Сухенко.

За даними "Дождя", під час обговорення присвоєння мосту назви з ім'ям Кадирова експерти комісії говорили про важливість його особистості. Однак експерти між собою обговорювали, що тим, хто виступає проти присвоєння мосту імені Кадирова, радили не приходити на засіданні комісії.

У березні цього року сторони почали розглядати ініціативу щодо присвоєння одному з міських об'єктів Петербурга назви на честь Ахмата Кадирова. Згідно з повідомленнями "Фонтанки", Сухенко та віце-губернатор Володимир Кирилов викликали до себе експертів топонімічної комісії і переконували їх проголосувати за присвоєння мосту імені Кадирова. Співробітники комітету з культури заявили, що їм пригрозили звільненням у разі, якщо вони відмовляться підтримати цю ініціативу.

Ахмат Кадиров до 1996 року брав участь у військових діях проти російських військ на боці невизнаної республіки Ічкерія. Після укладення Хасавюртовської угоди Кадиров перейшов на бік Росії і виступав проти ваххабізму в Чечні. У 2000 році став головою адміністрації Чеченської республіки, а з 2003 року обіймав пост президента Чечні.

9 травня 2004 року у результаті замаху Кадиров загинув, отримавши важкі поранення після того, як на трибуні, де він виступав, вибухнула бомба.

Наразі тимчасовим виконувачем обов'язків глави Чечні є син Ахмата Кадирова Рамзан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram