ГоловнаПолітика

Новий Верховний суд має бути створений впродовж шести місяців, - Філатов

Найбільше часу знадобиться для оцінки суддів.

Новий Верховний суд має бути створений впродовж шести місяців, - Філатов
Фото: Макс Требухов

Запропонована Верховній Раді конституційна реформа є унікальним шансом для зміни судової системи.

Про це на круглому столі "Судний четвер судової реформи: чи будуть проголосовані зміни до Конституції?" в прес-центрі Інституту Горшеніна що проводиться разом із "Реанімаційним пакетом реформ", заявив Олексій Філатов, заступник голови Адміністрації президента.

Він нагадав, що президент Петро Порошенко визначив судову реформу однією з ключових у стратегії України-2020. Роботу над нею розпочали ще 2014 року.

"Зараз у нас унікальний шанс пройти цей шлях і в нормативній частині, і в частині зміни інституцій, і в кадровому оновленні", - вважає Філатов.

За оцінками заступника голови Адміністрації президента, в разі прийняття конституційної реформи її реалізація затягнеться десь на півтора року.

"Планується, що Верховний Суд мають створити протягом шести місяців з моменту набуття чинності цього закону. Суддів апеляційних судів повинні оцінити протягом року-півтора. А паралельно із цими процедурами будуть проведені конкурси в апеляційні суди. Щодо інституційних змін Вищої ради юстиції й інших органів суддівського самоврядування, це можна зробити доволі швидко", - сказав він.

Нагадаємо, 2 лютого Верховна Рада затвердила проект судової реформи в першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram