ГоловнаПолітика

Росія вносить розбрат в українсько-польські відносини ще з часів Другої світової війни, - В'ятрович

Голова Інституту національної пам'яті сподівається, що польській громадськості та політикам вистачить розуму не підігравати російській пропаганді.

Росія вносить розбрат в українсько-польські відносини ще з часів Другої світової війни, - В'ятрович
Фото: 24tv.ua

Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович не вважає події, які відбулися на Волині в 1943 році (і увійшли в історію як "Волинська різанина" - ред.), геноцидом поляків.

Про це він заявив в інтерв'ю програмі "Лівий берег зі Сонею Кошкіною".

"Я абсолютно впевнений, що ми не можемо говорити про геноцид, тому що організувати його можна лише маючи таку перевагу, як держава", - зазначив В'ятрович.

"Якщо цілеспрямована чистка, то двостороння. Тому що дії УПА щодо усунення польського цивільного населення із західноукраїнських земель були абсолютно аналогічними діям Армії Крайова. Обидві сторони вважали ці території своїми: поляки намагалися відновити кордони, що існували до 1939 року, українці - довести, що це їх землі, де проживає більшість українського населення. При цьому використовувалися абсолютно однакові інструменти - залякування місцевого населення, включаючи вбивства. І ті, й інші розуміли, що після завершення Другої світової війни саме кількісна перевага того чи іншого населення впливатиме на те, кому будуть належати ці простори", - розповів історик.

При цьому він додав, що на Волині поляки постраждали більше, бо їх кількість була 1 до 7 у співвідношенні з українцями, а ось на Холмщині, яка сьогодні входить до складу Польщі - утисків зазнали українці.

При цьому В'ятрович вважає, що цей історичний факт занадто політизовано.

"Днями в Україні перебувала польська парламентська делегація на чолі з Михайлом Дворковичем. Що мене здивувало, на всіх зустрічах - зі спікером, віце-спікером (парламенту - ред.), і в МЗС, і з депутатськими групами - величезна частина часу приділялася історичним питанням: кваліфікації польсько-українського конфлікту, Волинській трагедії і т. ін. Мій заклик до політиків звучить так: "Залиште історію історикам! Якщо питаннями минулого почнуть займатися політики, це може серйозно нашкодити", - упевнений голова ІНП.

Він вважає на політичному рівні в питанні Волинської трагедії всі необхідні і правильні кроки зроблено ще в 2003 році.

"Прозвучали заяви двох президентів, церков, було спільне відкриття пам'ятника. Парламенту обох країн ратифікували спільну заяву щодо засудження подій того часу. Це дуже важливий крок, хоча сьогодні він таким вже не здається", - додав В'ятрович.

При цьому він висловив упевненість, у відносини українців і поляків, як за часів Другої світової війни, так і сьогодні вносила розбрат завжди третя сторона.

"15 травня, коли все вище керівництво держави поклало квіти в Биківні, біля пам'ятника жертвам політичних репресій, де, зокрема, поховані і поляки, в Польщі в цей час невідомі осквернили могили воїнів УПА, залишивши написи, що там поховані бандити. Причому могили споруджено за рахунок польської держави і які гарантувалися польською державою. Тобто є третя сила, яка, як і за часів Другої світової війни, зацікавлена в розбраті між українцями і поляками", - заявив В'ятрович.

"Я впевнений в участі РФ (в оскверненні могил - ред.). Хоча б тому, що неодноразові факти осквернення українських могил на території Польщі гарно висвітлюються російськими мас-медіа і на сайтах типу "Новоросія", "ДНР", "ЛНР" і т. ін. Тобто, російський слід простежується, і я сподіваюся, що польській громадськості та польським політикам вистачить розуму не підігравати російській пропаганді", - додав голова ІНП.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю "Володимир В'ятрович: «Нюрнберг» над комунізмом можливий і потрібний»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram