ГоловнаПолітика

Інститут національної пам'яті пропонує побудувати меморіал загиблим у зоні АТО воїнам

Голова ІНП бачить його у вигляді пантеону.

Інститут національної пам'яті пропонує побудувати меморіал загиблим у зоні АТО воїнам
Фото: 24tv.ua

Україна, незважаючи на те, що бойові дії на сході України ще тривають, повинна вже збирати матеріали по цій війні.

Таку думку в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" висловив історик, голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Очевидно, що про повну картину цієї війни можна буде говорити лише після її завершення, коли буде можливість отримати матеріал по той бік фронту. Але це не означає, що робити зараз нічого не потрібно. Більше того, в минулому році, коли ми запропонували шанувати пам'ять загиблих героїв цієї війни вже зараз і побудувати меморіал, велика кількість людей нас критикувала, мовляв, треба почекати, поки війна закінчиться. А я впевнений, що меморіал потрібен саме зараз - він може вплинути на те, як і коли закінчиться війна. Ми покажемо: ми - країна, яка шанує тих, хто віддав своє життя цій війні", - зазначив В'ятрович.

При цьому він пропонує дати на пам'ятнику тимчасово не вказувати, оскільки "поки ніхто не знає, коли завершиться війна".

Майбутній меморіал В'ятровичу бачиться у вигляді пантеону, "де були б перепоховані люди, які зробили найбільший внесок у розвиток України як держави, української культури та науки". Серед них, на думку історика, повинні бути і загиблі герої цієї війни. Схожі пантеони є в Польщі, Великобританії, Парижі. Однак в Інституті національної пам'яті ще тривають дискусії.

"У центрі цього пантеону ми бачимо поховання невідомого воїна цієї війни, що є європейською традицією, яка йде ще з часів Першої світової війни. Це був би надзвичайно важливий елемент", - резюмував В'ятрович.

Докладніше про це читайте в повній версії інтерв'ю "Володимир В'ятрович: «Нюрнберг» над комунізмом можливий і потрібний".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram