ГоловнаКультура

Кабмін назвав пріоритети своєї роботи у сфері культури у 2016 році

Реформи в культурі входять у план роботи уряду на цей рік

Кабмін назвав пріоритети своєї роботи у сфері культури у 2016 році
Фото: prostir.museum

У 2016 році Кабмін займеться децентралізацією у сфері культури, створенням системи обліку об'єктів культурної спадщини та створенням Українського фонду культури.

Такі кроки закладено у план роботи Кабміну на 2016 рік, який представив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Так, перший пріоритет у сфері культури - осучаснення місцевих заходів культури в рамках децентралізації.

"У зв'язку з процесом децентралізації в Україні побоюються, що мережа сільських, районних установ культури (бібліотеки, будинки культури, секції аматорського мистецтва і т.д.) зникне. Додання цим установам нового функціонального значення дасть можливість зберегти їх, вони зможуть стати соціальним інститутом згуртування територіальних громад. Мінкультури вперше стане інституцією, яка зробить трансфер знань і найкращих практик на місцевий рівень", - йдеться в описі цього пріоритету роботи Кабміну.

Зазначається, що 32% сільських населених пунктів не мають доступу до послуг бібліотек. А сама мережа публічних бібліотек за 2012-2014 роки скоротилася на 8%. 30% працівників цієї галузі працюють не на повний робочий день, а серед сільських бібліотекарів ця цифра становить 50%.

У зв'язку з цим планується провести інвентаризацію установ культури на місцях і виробити механізм перепрофілювання або осучаснення цих установ з урахуванням запитів місцевих жителів.

Другий пріоритет - створення електронної системи обліку культурної спадщини України.

За інформацією Кабміну, станом на 2014 рік, у 543 музеях і заповідниках державної і комунальної форми власності зберігається понад 10 млн предметів основного фонду. Дані про склад недержавної частини Музейного фонду України відсутні.

У плані роботи уряду наголошується, що сьогодні немає централізованих точних даних про обіг культурних цінностей, загальний фонд втрачених, переміщених і повернутих культурних цінностей. "Нестача такої інформації перешкоджає популяризації української культурної спадщини у світі, збільшення її туристичної привабливості", - йдеться в описі проблеми.

Планується, що у 2016 році в Україні створять електронний реєстр, куди вноситимуться об'єкти рухомого і нерухомого спадщини, а також цінності, які знаходяться на окупованих територіях.

І третій пріоритет - створення Українського фонду культури, який має стати прозорим інструментом бюджетної підтримки культурних ініціатив і проектів у сфері мистецтва. Розподіл бюджетних коштів проводитиметься на конкурсній основі, при цьому зазначається, що бюджетний і небюджетний сектори зрівняють у можливостях.

Після створення такого фонду Мінкульт позбудеться своєї функції розподілу коштів між учасниками культурної індустрії.

У плані роботи уряду наголошується, що вже у 2016 році Фонд зможе виділити на підтримку проектів 6 млн грн. В майбутньому бюджет Фонду може вирости удвічі.

На цьому етапі триває розробка законопроекту "Про Український фонд культури".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram