ГоловнаПолітика

ОБСЄ готова відправити поліцейську місію на Донбас

Залишається отримати згоду Росії.

ОБСЄ готова відправити поліцейську місію на Донбас
Ламберто Заньер
Фото: EPA/UPG

Організація з безпеки і співробітництва в Європі готова відправити на Донбас озброєних поліцейських, щоб допомогти провести там вибори. Однак це можливо, лише якщо Росія погодиться на таку місію.

Про це заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр в інтерв'ю "Ассошіейтед Пресс".

"Це була б поліцейська операція з метою допомогти забезпечити закон і порядок у цьому регіоні і безпечне середовище для виборів", - сказав Заньєр. За його словами, на Донбас можуть відправити декілька сотень поліцейських, у тому числі озброєних.

Він зазначив, що місія, про яку попросив президент України Петро Порошенко, може працювати спільно з місцевими поліцейськими силами в Донецькій і Луганській областях, щоб запобігти злочинній діяльності і допомогти міжнародним спостерігачам контролювати голосування. При цьому Заньєр підкреслив, що розгорнути поліцейську місію можна лише тоді, коли обидві сторони будуть повністю дотримуватися домовленостей про припинення вогню.

"Це складний сценарій, але це, звичайно, те, що ми можемо зробити, якщо, як я вже казав, усі згодні", - сказав Заньєр.

Нагадаємо, Росія виступає проти такої місії. Напередодні міністр закордонних справ Сергій Лавров назвав проблему безпеки надуманою і заявив, що беззбройних спостерігачів ОБСЄ буде досить для голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram