ГоловнаСуспільствоЖиття

Після окупації Криму в російські в'язниці потрапили понад тисячу українців

Багато засуджених у Росії громадяни України хочуть повернутися для відбування покарання на Батьківщині

Після окупації Криму в російські в'язниці потрапили понад тисячу українців
Фото: telegraf.com.ua

Правозахисники стверджують, що після окупації Криму в російські в'язниці потрапили понад тисячу засуджених громадян України, повідомляє Укрінформ.

"За інформацією іноземних дипломатичних установ України в РФ, з моменту окупації території Криму відомо про щонайменше 179 громадян України, які були переведені з пенітенціарних установ на окупованій території Криму в колонії на території РФ. Водночас, за даними правозахисників, ця цифра значно більша - таких засуджених понад тисячу", - йдеться в повідомленні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Крім того, експерт Регіонального центру прав людини та Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Мартиновський повідомив про тиск на українців на окупованих територіях за відмову прийняти російські паспорти.

"Вкрай важко отримувати інформацію щодо таких осіб, але нам відомі конкретні випадки безпрецедентного тиску на ув'язнених з метою змусити їх отримувати російські паспорти. Людей змушують не тільки психологічно, а й фізично. Випадки, коли проукраїнськи налаштованих в'язнів кидають у камери, де відбувають покарання особи, які підтримують так звані "ДНР/ЛНР", не є одиничними. Нам відомі випадки, коли людину кожен раз після чергової відмови підписати документи на отримання російського паспорта поміщають в карцери і штрафні ізолятори", - повідомив Мартиновський.

У союзі також оприлюднили звернення засуджених у Росії громадян України до української влади, в яких засуджені висловили прагнення повернутися в Україну.

За словами заступника міністра юстиції України Сергія Петухова, багато хто з таких людей хочуть повернутися для відбування покарання на територію України, однак через невизнання Україною незаконних вироків "судів" у Криму це не відбувається.

Своєю чергою Мартиновський стверджує, що є правові механізми для повернення в Україну саме такої категорії засуджених. За його словами, передача таких осіб може відбуватися щонайменше на підставі трьох конвенцій - СНД, Європейської та ООНівської, відзначається в повідомленні.

Нагадаємо, комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужніекс закликав світову громадськість не зменшувати увагу до порушень прав людини в анексованому Росією Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram