ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін дав старт приватизації ОПЗ

Стартова ціна заводу - $521 млн

Кабмін дав старт приватизації ОПЗ
Фото: www.kmu.gov.ua

Уряд затвердив умови приватизації Одеського припортового заводу.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабміну в середу. Умови конкурсу передбачають наявність щонайменше двох учасників, один з яких має бути нерезидентом України.

Стартову ціну державного пакету акцій (99,6%) ОПЗ визначено оцінювачем в сумі 13,175 млрд гривень. Кабмін з такою вартістю погодився, хоча висловлювалися побоювання, що така оцінка занижена.

Під час обговорення проекту рішення виникла суперечка, чи повинна держава визнавати борг Одеського припортового заводу за газ перед структурами Дмитра Фірташа на 5 млрд гривень.

"Ми маємо борг господарського характеру за поставлений заводу газ у 2013-2014 роках підприємствами Фірташа. Це доларовий борг перед підприємством Ostchem. Він становить 193 мільйони доларів за номінальною вартістю, якщо не враховувати пеню та інші речі, які ще потрібно довести в суді. Інвестор, який прийде на завод, розбиратиметься з усіма господарськими справами підприємства, в тому числі і з боргом. Цього факту ніхто не приховує... Поки що жодної загрози конкурсу немає", - сказав голова ФДМ Ігор Білоус.

У свою чергу, голова МВС Арсен Аваков наполягав, що цей борг сформований фіктивно і визнавати його не слід.

Нагадаємо, ОПЗ має у своєму розпорядженні найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний у країні - термінал з перевантаження аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

За даними ФДМ, до підприємства проявляє інтерес польське підприємство Ciech, глобальна компанія Yara, американська корпорація Koch Fertilizers, американська компанія CF Industries і інші. В цілому потенційних інвесторів є близько десятка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram