ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Туреччина домовилися про розробку трьох моделей літаків

"Антонов" створить турецькі версії Ан-158, Ан-178 і Ан-70.

Україна і Туреччина домовилися про розробку трьох моделей літаків
Ан-178
Фото: EPA/UPG

Україна і Туреччина домовилися про спільну розробку трьох моделей літаків на базі нинішніх "Антонових".

Про це повідомила прес-служба віце-прем'єра Геннадія Зубка, який у п'ятницю очолив українську делегацію на десятому засіданні міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічних питань.

"Ми домовилися про партнерство в авіабудуванні та розвитку космічних технологій. Разом з Туреччиною Україна готова розробляти і виробляти нові пасажирські і транспортні літаки на базі ДП "Антонов". Це, зокрема, розробка і виробництво пасажирського літака TAN-158 на базі літака Ан-158; транспортного літака для турецької сторони на базі літака Ан-178; літака для турецької сторони на базі літака Ан-70", - повідомив Зубко.

Нагадаємо, переговори між держпідприємством "Антонов" і Turkish Aerospace Industries про розробку літака на базі Ан-158 почалися влітку 2013 року. У жовтні того самого року тодішній президент Віктор Янукович показував Реджепу Ердогану літак Ан-158.

Літак Ан-158 призначений для перевезення до 99 пасажирів на відстані до 3000 км. Розроблений на базі регіонального реактивного літака нового покоління Ан-148. Літак здійснив свій перший політ 28 квітня 2010 року.

Літак Ан-178 є транспортною версією пасажирського Ан-158. Він може виконувати всі основні завдання транспортного літака, серед яких - матеріально-технічне забезпечення, парашутне десантування вантажів на платформах, перевезення хворих, транспортування техніки, доставка устаткування і двигунів. Літак здійснив свій перший політ 7 травня 2015 року.

Літак Ан-70 також є однією з новинок "Антонова". Він здатен перевозити до 300 десантників або 47 тонн вантажів. Літак здійснив свій перший політ 16 грудня 1994 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram