ГоловнаПолітика

Рада дала згоду на призначення Луценка генпрокурором

Депутати затвердили кандидатуру лідера фракції БПП.

Рада дала згоду на призначення Луценка генпрокурором
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер, 12 травня, надала згоду на призначення лідера фракції "Блок Петра Порошенка" Юрія Луценка на посаду генерального прокурора.

За прийняття відповідного проекту постанови №4654 проголосували 264 депутати при 226 мінімально необхідних.

Представляти кандидатуру Луценка в Раду приїхав президент Петро Порошенко.

"Два місяці минуло з того часу, коли був відправлений у відставку Шокін Віктор Миколайович. У нас немає можливості далі чекати. Тому я подаю кандидатуру генерального прокурора, ним буде Юрій Віталійович Луценко. Він за свої переконання пішов на ешафот, тоді як деякі народні депутати дуже ефективно співпрацювали з попередньою владою. Він не зрадив свої переконання в тюрмі, він чесно зі мною і багатьма з вас був на Майдані. Нам у Генеральній прокуратурі зараз потрібен важкоатлет, який не буде керуватися помстою, бажанням розправи. Це буде той генпрокурор, який буде виходити виключно з почуття справедливості. І саме справедливість буде тим, що потрібно повернути українському народові", - заявив він.

Після цього виступив з промовою і сам Луценко.

"Я йду не до слави і не до легкої роботи. Що я повинен сказати, колеги. Мені дуже неприємно, що через мене була внесена поправка до чинного закону про прокуратуру. Я вважаю, що це не дуже правильна практика, і я б ніколи на неї не пішов, якби зміг знайти людину, в яку б повірили президент, парламент і суспільство, що він може зламати наявну систему і більше хоче цього, ніж я", - заявив він депутатам.

Луценко додав, що його і Юлію Тимошенко за часів президента Віктора Януковича ув'язнювали люди з юридичною освітою, тому її наявність, вважає депутат, ще не є свідченням високої якості прокурора.

На ранковому засіданні в четвер Верховна Рада прийняла законопроект, який дозволяє Луценкові стати генпрокурором. 258 депутатів підтримали рішення пом'якшити вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора. Зокрема, знімається обов'язковість юридичної освіти, допускається замість п'ятирічного стажу роботи в галузі права мати п'ятирічний досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі.

Луценко такий досвід має.

Законопроект протягом двох годин підписали як спікер Андрій Парубій, так і президент Петро Порошенко.

Для того, щоб закон набув чинності вже в четвер, спеціально надруковано екстрений випуск газети "Голос України".

Фото: facebook.com/volodymyr.ariev

Юрію Луценку - 51 рік. Він закінчив факультет електронної техніки Львівського політехнічного інституту з дипломом інженера електронної техніки.

У політиці з 1994 року, коли почав роботу в Рівненській обласній раді. Під час Помаранчевої революції був одним з "польових командирів" Майдану, в листопаді 2004 - січні 2005 років входив до Комітету національного порятунку. Після революції отримав пост міністра внутрішніх справ, ставши першим в історії України цивільним керівником МВС.

Після звільнення в кінці 2006 року став радником президента Віктора Ющенка, а потім обрався до Верховної Ради за списком блоку "Наша Україна - Народна самооборона". Того ж року повернувся в Кабмін на посаду міністра внутрішніх справ.

У січні 2010 року його звільнено, а після приходу до влади Віктора Януковича  засуджено на чотири роки за звинуваченням у перевищенні службових повноважень, нецільовому використанні державних грошей, виділення квартири своєму водієві та зарахування йому цивільного стажу як міліцейського. Відбував покарання в Менській виправній колонії № 91.

У грудні 2013 року його помилувано, і він вийшов на свободу. У 2014 році на дострокових виборах до Верховної Ради пройшов до Верховної Ради за списком Блоку Петра Порошенка, де став лідером фракції.

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року президент звільнив з посади генерального прокурора Віктора Шокіна, з того часу обов'язки генпрокурора виконує Юрій Севрук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram