ГоловнаПолітика

Рада закликала світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

Депутати звернули увагу світової спільноти на утиски в окупованому Криму.

Рада закликала світ визнати депортацію кримських татар геноцидом
Акция в КИеве в память о депортации крымских татар
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада в середу звернулася до світової спільноти з проханням звернути увагу на утиски кримських татар на окупованому Росією півострові і визнати депортацію 1944 року геноцидом.

За відповідний проект постанови №4476 проголосували 240 народних депутатів.

Депутати зажадали від Російської Федерації негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини і свобод громадянина в Криму, зокрема прав кримських татар як корінного народу України.

Також парламент звертається до міжнародної спільноти із закликом засудити дії окупаційної влади РФ, спрямовані на заборону Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова, і закликає всіх світових лідерів і визнаних громадських діячів докласти необхідних зусиль для захисту кримських татар від дискримінації та переслідувань з боку Російської Федерації.

Рада також закликає міжнародну спільноту визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу і пропонує 18 травня вшановувати як День пам'яті жертв геноциду.

Парламент також закликає міжнародну спільноту сприяти притягненню до відповідальності всіх винуватих в окупації і протиправній анексії Криму та системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на українській окупованій території.

Нагадаємо, після анексії Криму Росією на півострові почалися переслідування кримських татар. 26 квітня 2016 року підконтрольний Росії "верховний суд Криму" заборонив діяльність Меджлісу на території анексованого півострова.

2014 року в Україні заснували День боротьби за права кримськотатарського народу, який відзначають щорічно 18 травня. Цього дня також згадують депортацію кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram