ГоловнаСвіт

На виборах мера Лондона лідирує син водія автобуса з Пакистану

Садіка Хана, втім, чекає другий тур

На виборах мера Лондона лідирує син водія автобуса з Пакистану
Садик Хан

На виборах мера Лондона після обробки 100% бюлетенів лідирує кандидат від Лейбористської партії Садік Хан. Він набрав 44% голосів, але щоб уникнути другого туру, йому потрібні були 50%, повідомляє The Guardian. Конкуренцію йому складає консерватор Зак Голдсміт, син мільярдера Джеймса Голдсміта, який отримав підтримку 35%.

У разі перемоги Садік Хан, син водія автобуса, що емігрував з Пакистану, стане першим мусульманином, який стане мером британської столиці.

Посада мера Великого Лондона була заснована в 2000 році. По 2008 рік її займав лейборист Кен Лівінгстон, а потім - консерватор Борис Джонсон.

У повноваження мера входить контроль за транспортом, охороною правопорядку та навколишнього середовища, житловим будівництвом і міським плануванням. Він підзвітний Лондонській асамблеї - міському парламенту, що складається з 25 чоловік.

Садік Хан є юристом за освітою. Він закінчив Університет Північного Лондона. Садік Хан - член британського парламенту від лондонського району Тутінг, в якому він народився. У лейбористському уряді Гордона Брауна займав посади міністра громад і місцевого самоврядування, а потім міністра транспорту. У тіньовому лейбористському кабінеті він був міністром транспорту, лордом-канцлером/міністром юстиції та міністром у справах Лондона.

Зак Голдсміт представляє в парламенті лондонський район Річмонд-Парк. Він був відрахований з Ітона після того, як у його кімнаті знайшли наркотики, і закінчив навчання в Кембриджському пансіонаті для старших класів. Голдсміт не отримав вищу освіту і почав роботу головним редактором журналу The Ecologist, який йому подарував його дядько Едвард Голдсміт. Надалі він робив політичну кар'єру, беручи участь в екологічних рухах, афілійованих з Консервативною партією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram