ГоловнаПолітика

Україна збільшила доходи від транзиту російського газу, - нардеп

Без України газ до європейських споживачів не дійде впевнений представник "Народного фронту"

Україна збільшила доходи від транзиту російського газу, - нардеп
Фото: EPA/UPG

Україна не купила цього року жодного кубометра газу у Росії, зате завдяки зростанню транзиту російського блакитного палива отримала додатковий заробіток.

Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Віталій Сташук.

При цьому він вважає, що такі зміни стали можливими завдяки політиці енергонезалежності Кабміну під головуванням Арсенія Яценюка.

"Коли Яценюк заявляв про наміри відмовитися від газу з РФ, скептики пророкували Україні мало не колапс. Однак країна без перебоїв провела опалювальний сезон, промисловість теж не відчула відмови від російського газу", - зазначив представник "Народного фронту".

За словами Сташука, наслідком продуманої політики попереднього уряду, спрямованої на енергозбереження, стала цікава, навіть парадоксальна ситуація, коли "ми за газ Росії не платимо, але вона платить нам за його транзит". "Транзит палива з РФ у країни ЄС, Молдови і Туреччини щомісяця зростає, а це означає додаткові надходження до державного бюджету", - заявив депутат. Так, він зазначив, що порівняно з січнем-березнем 2015-го цього року транзит російського газу по українській території виріс на 51,4%. І це при тому, що Київ вимагає у Стокгольмському арбітражі від "Газпрому" 8,2 млрд доларів компенсації за транзит російського газу в попередні роки.

"У Росії відмовляються платити "Натофгазу", проте прекрасно розуміють, що без України російський газ просто не дійде до європейських споживачів, оскільки всі альтернативні проекти поставок палива в обхід України заморозили або зупинили. У квітні 2014 року Європарламент відмовився від "Південного потоку", а перспективи "Північного потоку-2" досі туманні. Тільки на трубах для "Турецького потоку", який так і не запрацював, РФ втратила сотні мільйонів євро", - сказав Віталій Сташук. У результаті, на думку представника "Народного фронту",  "Газпром" муситиме збільшувати транзит через територію України, адже коштів на нові проекти російський газовий монополіст просто не має.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram