ГоловнаПолітика

ГПУ розслідує незаконну заборону Меджлісу в окупованому Криму

Відкрито кримінальну справу за фактом порушення прав громадян через їхню національну приналежність

ГПУ розслідує незаконну заборону Меджлісу в окупованому Криму
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура почала досудове розслідування за фактом незаконної заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в анексованому Росією Криму.

Про це повідомляє офіційний сайт ГПУ.

"Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактами порушення прав громадян залежно від їхньої національної приналежності за ознаками злочину, передбаченого ст. 161 КК України", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ наполягають, що так званий "прокурор" Криму Наталія Поклонська подала в незаконно створений "Верховний суд Криму" позов про заборону Меджлісу, а 12 квітня - винесла протиправне рішення про призупинення діяльності організації. Після цього Меджліс визнали екстремістською організацією і його діяльність на території окупованого півострова заборонили.

"Ці дії є незаконними, оскільки, відповідно до закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України", окупована територія є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів", - наголосили в ГПУ.

Нагадаємо, 26 квітня підконтрольний Росії "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, визнавши його екстремістською організацією. Поклонська, яка і була ініціатором процесу, заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною.

Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу було вирішено перенести в Київ.

Представник Меджлісу Наріман Джелял заявив, що рішення "суду" оскаржать, а також захисники звернуться в ЄСПЛ. Він також підкреслив, що їх підтримували ООН і ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram