ГоловнаПолітика

Обрано перших членів нових органів прокурорського самоврядування

Конференція прокурорів назвала п'ятьох членів КДК за своєю квотою та 10 з 11 членів Ради

Обрано перших членів нових органів прокурорського самоврядування
Фото: gp.gov.ua

Всеукраїнська конференція прокурорів в середу і четвер обрала перших членів нових органів прокурорського самоуправління - Ради прокурорів і Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури.

Зокрема, членами КДК обрано Олесю Палінчак (236 голосів), Артема Мельничука (272 голосів), Сергія Костенка (271 голос), Кравченка Євгена (264 голоси) і Юрія Фреїшина (260 голосів).

Загалом у КДК прокуратури мусять входити п'ять представників від органів прокуратури, ще три - від уповноваженого Верховної Ради з прав людини, два - від юридичних ВНЗ і один - від з'їзду адвокатів. Члени КДК призначаються на три роки, комісія буде повноважною за наявності дев'яти членів.

До Ради прокурорів увійдуть від Генеральної прокуратури - Наталя Бабенко (234 голоси) і В'ячеслав Говінський (292 голоси), від регіональних прокуратур - Валентин Брянцев (242 голоси), Регіна Васютинська (234 голоси), Сергій Кріпак (296 голосів), Юрій Ковальов (266 голосів), від місцевих прокуратур - Алла Вальчук (269 голосів), Сергій Лужицький (266 голосів), Ігор П'ятковський (303 голоси), Богдан Чегіль (325 голосів).

Згідно з законом, до Ради прокурорів мусить входити 11 співробітників прокуратури, зокрема два представники від Генпрокуратури, чотири - від регіональних прокуратур і п'ять - від місцевих прокуратур. Ще двох членів Ради мав обрати з'їзд вищих юридичних навчальних закладів. Члени Ради призначаються на п'ять років, вона буде повноважною за умови обрання щонайменше дев'ятьох членів.

Нагадаємо, створення нових прокурорських органів передбачено законом "Про прокуратуру".

Згідно з положеннями ст. 71 закону, Рада прокурорів України рекомендуватиме призначення або звільнення прокурорів з адміністративних посад, заходи щодо забезпечення незалежності прокурорів, соціальний і правовий захист прокурорів, їхніх сімей тощо. Головними завданнями КДК стануть дисциплінарні провадження щодо прокурорів, відбір кандидатів на посаду прокурора вперше і переведення прокурорів між різними органами прокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram