ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС визнав українські мита на металобрухт порушенням ЗВТ

Брюссель закликав Україну виконувати свої зобов'язання

ЄС визнав українські мита на металобрухт порушенням ЗВТ
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Європейський Союз вважає, що Верховна Рада, підвищивши утричі мито на металобрухт, порушила "дух і букву" Угоди про зону вільної торгівлі.

Про це йдеться у заяві представництва Євросоюзу в Україні.

"ЄС вважає, що підвищення експортних мит на металобрухт стане обмежувальним торговим заходом, який суперечить духу і букві багатосторонніх і двосторонніх зобов'язань, взятих на себе Україною. Зокрема, згідно з Повною і всеосяжною угодою про вільну торгівлю (DCFTA) з Європейським Союзом, Україна зобов'язується не вводити нові мита на експорт і бере на себе зобов'язання прибрати наявні протягом перехідного періоду", - сказано в ній.

Євросоюз також нагадує про меморандум щодо макрофінансової допомоги, підписаний 22 травня 2015 року, згідно з яким Україна також взяла на себе зобов'язання не вводити нові торгові обмеження.

"ЄС вважає, що використання такого обмежувального заходу не є правильним засобом для вирішення проблем конкурентоспроможності в українській сталеплавильній галузі. ЄС закликає Україну залишатися прихильником відкритого торгового режиму", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 21 квітня Верховна Рада тимчасово, строком на три роки, підвищила мито на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну. За відповідний законопроект №3868 у четвер проголосували 268 народних депутатів. Його поки що не підписав президент України.

Підвищення експортного мита активно лобіюють українські металурги, зокрема заводи Ріната Ахметова - ММК ім. Ілліча, "Азовсталь" та "Запоріжсталь".

Вони неодноразово вказували, що попри гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. У 2015 році вивіз брухту з країни побив рекорд і склав більш як 1,2 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram