ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія з другої спроби запустила ракету з космодрому "Восточный"

Ракета-носій "Союз-2.1а" вивела на орбіту три супутники

Росія вдалося запустити першу ракету з нового космодрому "Восточный" через день після того, як пуск відклали через технічні несправності.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Ракета-носій "Союз-2.1а" рано-вранці в четвер вивела на орбіту три супутники, стартувавши з далекосхідного космодрому, що повинен створити конкуренцію орендованому в Казахстану "Байконуру".

"Перший пуск з космодрому #Восточный: космічні апарати "Ломоносов", "Аист-2Д" і "SamSat-2018" на цільовій орбіті", - йдеться в повідомленні Роскосмосу у твіттері.

Запуск ракети-носія "Союз-2.1а" з "Восточного" мав відбутися вранці в середу, але після збою в системі управління стартом його перенесли, викликавши критику президента РФ Володимира Путіна. У четвер Путін похвалив тих, хто готував старт.

"Хочу вас привітати. Є чим пишатися, - подають слова Путіна на його сайті. - Учора автоматика спрацювала так, що навіть трішки перестрахувалася, прийняла рішення провести підготовку ще раз. Гірше від цього не стало - навпаки, зроблено все якісно, на найвищому рівні".

Космодром "Восточный" в Амурській області неподалік від кордону з Китаєм - один з проектів, випестуваних Путіним, який обіцяв витратити на фінансування освоєння космосу $52 млрд до 2020 року. Проте космічна галузь РФ далі має низку серйозних проблем. Крім того, будівельники космодрому "Восточный" неодноразово скаржилися, що місяцями не отримують зарплату, пише "Дождь". Через невиплати зарплати будівельники торік оголошували голодування і страйкували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram