ГоловнаСвіт

Євросоюз звинуватив "верховний суд" Криму в атаці на права татар

ЄС закликав без зволікання забезпечити повне дотримання міжнародних стандартів у галузі прав людини та інших зобов'язань у рамках міжнародного права.

Євросоюз звинуватив "верховний суд" Криму в атаці на права татар
Российские силовики возле здания Меджлиса в Крыму
Фото: vesti-ukr.com/Владислав Сергиенко

Євросоюз назвав рішення підконтрольного Росії "верховного суду" Криму про заборону Меджлісу кримськотатарського народу "серйозною атакою на права кримських татар загалом".

Відповідну заяву розміщено на сайті Європейської служби зовнішніх зв'язків.

"Сьогоднішнє рішення "верховного суду" Криму заборонити діяльність Меджлісу, органу самоврядування кримськотатарського народу, як "екстремістської організації" є серйозною атакою на права кримських татар загалом. Це рішення є подальшим погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові після його нелегальної анексії Російською Федерацією 2014 року, включаючи переслідування осіб, що належать до меншин", - йдеться в заяві.

"Необхідно без зволікань забезпечити повне дотримання міжнародних стандартів у галузі прав людини й інших зобов'язань у рамках міжнародного права, зокрема в цьому випадку щодо громади кримських татар", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, у вівторок, 26 квітня, підконтрольний Росії "верховний суд" Криму заборонив Меджліс кримськотатарського народу, визнавши його екстремістською організацією. Під час засідання "прокурор" Криму Наталія Поклонська, яка і була ініціатором процесу, заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною.

Представник Меджлісу Наріман Джелял, своєю чергою, заявив, що рішення "суду" оскаржать, а також захисники звернуться до ЄСПЛ. Він також підкреслив, що їх підтримували ООН і ОБСЄ.

Раніше, 13 квітня, "прокуратура" Криму призупинила діяльність Меджлісу. 18 квітня Мін'юст РФ вніс Меджліс до переліку екстремістських організацій.

Згодом того самого дня стало відомо, що центральний офіс Меджлісу переїде в Київ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram