ГоловнаСвіт

Лідер повстанців Південного Судану обійняв пост віце-президента країни

Південносуданський президент закликав до примирення

Лідер повстанців Південного Судану обійняв пост віце-президента країни
Риек Машар
Фото: EPA/UPG

Лідер повстанців Південного Судану Рієк Машар склав присягу як перший віце-президент країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Машар обійняв цю посаду відповідно до умов мирної угоди, досягнутої вісім місяців тому. Але через розбіжності між Машаром і президентом Південного Судану Салва Кіір її реалізація неодноразово відкладалася.

"Тепер, коли Машар склав присягу як перший віце-президента країни, ми маємо намір негайно розпочати формування перехідного уряду національної єдності. Я прошу вас приєднатися до мене і мого брата Рієка Машара у мирі та злагоді", - сказав Кіїр.

Громадянська війна в Південному Судані, що почалася через конфлікти на політичному та міжетнічному ґрунті, почалася в середині грудня 2013 року. У конфлікті брали участь народності дінка і нуер. Президент Салва Кіїр, який є представником народності дінка, тоді заявив, що в країні відбулася спроба державного перевороту, і звинуватив віце-президента Рієка Машара в його організації. Конфлікт завершився підписанням мирної угоди з повстанцями у серпні 2015 року. У результаті політичного протистояння Машара і Кіїра загинуло близько 10 тис. осіб, понад два мільйони стали біженцями.

Південний Судан - "наймолодша" на Землі держава. Його незалежність була проголошена в липні 2011 року за підсумками референдуму. Голосування поклало край громадянській війні між урядом і Народно-визвольним рухом Судану, яка тривала 22 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram