ГоловнаПолітика

Тимошенко про ситуацію з Шустером: так не чинив навіть Янукович

Лідер "Батьківщини" закликає "дати телеведучому спокійно працювати"

Тимошенко про ситуацію з Шустером: так не чинив навіть Янукович
Фото: EPA/UPG

Юлія Тимошенко вважає ситуацію з ведучим ток-шоу "Шустер Life" Савіком Шустером абсурдною і назвала її "свідомою зачисткою свободи слова".

Про це йдеться в її заяві на сайті ВО "Батьківщина".

"Служба зайнятості - орган, що підпорядковується Міністерству соціальної політики. Міністром соцполітики в новому уряді є Андрій Рева, багаторічний заступник новопризначеного прем'єра Володимира Гройсмана. Сам Гройсман, це загальновідомо, є політиком, який повністю залежний від президента Петра Порошенка", - йдеться в заяві.

Тимошенко впевнена, що позбавлення Шустера права на роботу відбулося "за прямою вказівкою президента".

"І мені дуже шкода, що пану Гройсману в перші дні перебування на посаді доводиться виконувати такі принизливі доручення. Мільйони глядачів Савіка Шустера знають, що його програма - це зона без цензури, майданчик для вільних дискусій і гострої критики ...

І зараз мені дуже соромно за те, що робить демократично обраний президент України. Так не чинив навіть Янукович", - заявила Тимошенко.

Лідер "Батьківщини" закликала керівництво країни скасувати це рішення і дати Савіку Шустеру "спокійно працювати".

"Інакше ви ставите під загрозу не тільки свободу слова в Україні, а й розвиток нашої країни як демократичної і європейської", - заявила Тимошенко.

Нагадаємо, вчора ЗМІ дізналися про заборону Шустеру працювати в Україні. Інформацію про те, що право на роботу телеведучого дійсно анульовано LB.ua підтвердив  керівник каналу "3Stv" Павло Єлізаров.

У Державній службі зайнятості пояснили, що 22 квітня отримали лист від Державної фіскальної служби про те, що стосовно громадянина Канади Савіка Шустера здійснюється кримінальне провадження, яке 5 жовтня 2015 року було внесено головним слідчим управлінням фінансових розслідувань ДФС до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Тому, згідно з п. 24 порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволу на використання праці іноземців, який був затверджений постановою Кабміну від 27 травня 2013 року, наявність кримінального провадження є підставою для відмови у видачі або продовження дії дозволу на роботу в Україні.

Шустер працює в Україні 11 років - з 2005 року. Зараз він веде політичне ток-шоу на телеканалі 3S tv. Восени 2015 року на ТОВ «СавікШустерСтудія» відбулася податкова перевірка, в результаті якої студії були вручені податкові рішення-повідомлення на загальну суму більш як13 млн гривень (підозра в ухиленні від сплати податків - ред.). У січні 2016 року Савік Шустер повідомив про відкриття кримінальної справи стосовно нього. Сам Шустер називає те, що відбувається, політичним замовленням.

Комітет з питань свободи слова та інформації на одному із засідань визнав дії силовиків неправомірними і тиском на незалежні ЗМІ, закликав уряд втрутитися в ситуацію, а спікера ВР - організувати звіт голови Фіскальної служби з цього питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram