ГоловнаПолітика

BBC відхрестилася від нападок на Україну у фільмі про MH17

Сенсація виявилася надуманою, стверджує автор фільму

BBC відхрестилася від нападок на Україну у фільмі про MH17
Фото: bbc.co.uk

Британська телерадіокорпорація BBC пояснила ситуацію зі своїм фільмом, присвяченим розслідуванню причин аварії пасажирського літака, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Телепередача з серії "Теорії змови" вийде в ефір 3 травня. У російській та українській пресі розтиражовано повідомлення з британських газет, згідно з якими автори програми нібито встановили причетність до катастрофи "Боїнга" ЦРУ і голландських спецслужб.

У зв'язку з цим BBC випустила офіційну заяву.

"Газета Sunday Express неправильно виклала зміст програми. На відміну від того, що стверджується у її заголовку, експерти насправді назвали у програмі малоймовірними твердження про те, що МН17 було збито українським бойовим літаком, тому що ці літаки не можуть літати на такій висоті. У цьому неупередженому документальному фільмі збалансовано викладені твердження про долю рейсу, що суперечать один одному, в тому числі докази як за, так і проти теорій, які стосуються Росії, України і ЦРУ. У фільмі також докладно розглянуто результати офіційного розслідування уряду Нідерландів, яке дає переконливі докази того, що літак збила потужна ракета земля-повітря", - сказано в ньому.

Автор програми Майк Рудін в інтерв'ю Русской службе BBC сказав, що "витік, який претендує на сенсацію", - всього лише одна з багатьох версій, вивчених творцями Conspiracy Files.

"У програмі ми розглядаємо багато різних теорій про те, що саме сталося. І одна з теорій, яка якраз виходить з Росії, полягає в тому, що бомба, або навіть дві, були закладені на борту літака, який виконував рейс MH17. Але це дуже малоймовірно. З уламків лайнера видно, що вплив був ззовні. Тобто все свідчить про те, що це був вибух ракети ззовні, а не пристрою на борту", - сказав Рудін.

Існує ще одна версія, згідно з якою літак було збито іншим літаком - українським Су-25. Однак, як каже Рудін, його пошуки з'ясували, що це теж дуже малоймовірно.

"Цей винищувач не літає так високо. Він оснащений невеликими ракетами, порівняно з "Буком" вони взагалі крихітні. А пошкодження "Боїнга" величезні - кількість осколків, що прошили його, перевищує 800. Якби ракету випустили з винищувача, то вона цілила б у двигун, а не в кабіну пілота. Су-25 можуть підніматися на велику висоту тільки без нічого, без озброєння. тобто це найбільш невідповідний тип військового літака для виконання такого завдання. На жаль, багато доповідей, опублікованих з цього питання на сьогодні, проігнорували ці дані. Але все свідчить про те, що "Боїнг" збила ракета [з землі], а не інший літак", - зазначив він.

"Деякі інтерв'ю ми записували на умовах анонімності, але співрозмовників у нас було багато, і вони висловлювали різні точки зору. Але якщо підсумувати все те, що вони нам розповіли, то їхні свідчення підтверджують офіційну версію, в якій йдеться, що "Боїнг" було збито "Буком" російського виробництва, випущеним з території, контрольованої повстанцями", - робить висновок Рудін.

Нагадаємо, пасажирський "Боїнг" авіакомпанії Malaysia Airlines впав у липні 2014 року на сході України. На борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram