ГоловнаПолітика

Шість тисяч ув'язнених вийшли на свободу за законом Савченко

ГПУ вважає закон небезпечним для суспільства

Шість тисяч ув'язнених вийшли на свободу за законом Савченко
Фото: 1in.am

24 грудня 2015 року набрав чинності так званий "закон Савченко", згідно з яким кожен день попереднього ув'язнення має бути зарахований як два дні основного покарання. До 15 квітня положення закону було застосовано до 39 496 ув'язнених, з яких 5 961 особу, які відбували покарання за тяжкі злочини, звільнили достроково.

Про це в коментарі "Укрінформу" повідомив заступник генпрокурора Олег Заліско, який відповідає у відомстві за дотримання законності у пенітенціарних установах.

За словами заступника генпрокурора, застосування судами положень закону Савченко дозволило достроково вийти на свободу і значно зменшити терміни відбування покарання найнебезпечнішим злочинцям, які скоїли злочини проти основ національної безпеки, вбивства, зґвалтування, пограбування і розбій. "При цьому закон не поширився на осіб, які скоїли менш небезпечні злочини і до яких не застосовувалося утримання під вартою", - зазначив він.

Серед тих, хто вийшов на свободу, 10 осіб відбували покарання за злочини проти основ національної безпеки, 832 - за навмисне вбивство, 531 - за умисне тяжке тілесне ушкодження, 1120 - за розбій, 863 - за грабіж і 1340 - за крадіжку.

За словами Заліска, у Ладижині Вінницької області один із тих, хто вийшов із в'язниці за цим законом, незабаром скоїв вбивство двох жінок. Покарання він відбував за скоєння аналогічних злочинів - зґвалтування і навмисне вбивство за обтяжуючих обставин.

Генпрокуратура виступає за внесення змін до "закону Савченко" і вважає його небезпечним для суспільства.

Нагадаємо, у січні 2016 року, відповідно до цього закону, вийшов з в'язниці суддя Ігор Зварич, якого у 2011 році засудили до 10 років позбавлення волі за хабарництво. Крім того, 28 січня суд зменшив термін засудженому до 8 років в'язниці Андрію Слюсарчуку, відомому як "доктор Пі". У квітні вийшов з в'язниці засуджений за вбивство колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, а організатор наймасштабнішої будівельної афери "Еліта-центру" Олександр Волконський (Шахов) вийшов з СІЗО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram