ГоловнаПолітика

США зажадали від Росії скасувати заборону Меджлісу

Держдепартамент зазначив про репресії окупаційної влади проти кримських татар.

США зажадали від Росії скасувати заборону Меджлісу
Фото: topwar.ru

США закликають Росію скасувати рішення Міністерства юстиції про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією.

"Меджліс уже давно є представницьким органом історично пригнобленого кримськотатарського населення. Він також служив важливим самостійним голосом у збереженні культури [кримських татар] і захисту їх від дискримінації", - йдеться в заяві представника Держдепартаменту США Джона Кірбі.

США підкреслюють, що російська влада не має підстав і юрисдикції для введення російського законодавства, яке регулювало б діяльність татар в Україні.

"Заборона не дозволить меджлісу збиратися на засідання, публікувати свої погляди в ЗМІ і проводити публічні заходи, що суперечить основним демократичним принципам", - наголошено в коментарі Держдепу.

За словами Кірбі, "ці дії є черговими в цілій серії порушень, які фактична влада здійснює стосовно тих, хто протистоїть окупації, включаючи кримських татар і членів інших етнічних і релігійних меншин у Криму". У заяві заступника держсекретаря США зазначено, що до числа таких порушень належать "довільні затримання, побиття і поліцейські рейди на будинки і храми" представників цих меншин.

"Ми знову закликаємо Росію припинити окупацію Криму і повернути Києву контроль над цією ділянкою української території. Санкції, введені через Крим, залишатимуться чинними, допоки окупація не припиниться", - резюмував Джон Кірбі.

Нагадаємо, 18 квітня 2016 року Мін'юст РФ вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік організацій, роботу яких припинено у зв'язку зі здійсненням екстремістської діяльності. Це було зроблено на підставі рішення "прокурора Криму" Наталії Поклонської.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram