ГоловнаСвіт

Столтенберг: НАТО посилює військову присутність у країнах Балтії через російські загрози

Генсек НАТО наголосив, що Росія дестабілізує східну Україну, підтримуючи сепаратистів.

Столтенберг: НАТО посилює військову присутність у країнах Балтії через російські загрози
Йенс Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс посилив військову присутність у країнах Балтії через загрозу з боку Росії.

Про це він розповів на засіданні Ради Росія-НАТО.

"Усе, що робить НАТО, зокрема і в Балтійському регіоні, є пропорційним і оборонним. Ми реагуємо на серйозне нарощування сил Росією. Ми повинні пам'ятати: те, що робить НАТО в країнах Балтії, включно зі збільшенням військової присутності, є реакцією на незаконну анексію Криму і дестабілізаційну поведінку Росії на сході України", - заявив Столтенберг.

Він додав, що Альянс почав нарощувати свої військові сили в країнах Балтії через півроку після анексії Криму Росією. За його словами, це було "реакцією" на дії Росії в Україні.

Столтенберг також наголосив на необхідності працювати з Росією за допомогою наявних каналів зв'язку. При цьому він зазначив, що "вони всі завжди працюють".

Генсек НАТО також наголосив на серйозних розбіжностях між Росією і Альянсом, які стосуються позицій щодо України, повідомляє агентство Рейтер.

"Багато хто не згоден, коли Росія намагається подати ситуацію в Україні як громадянську війну. Це Росія дестабілізує східну Україну, підтримуючи сепаратистів і постачаючи їм кошти, зброю, а також командування", - заявив Столтенберг.

20 квітня розпочалося перше із червня 2014 року засідання ради Росія-НАТО, скликане за ініціативою Альянсу.

Раніше у квітні російські літаки Су-24 імітували атаку на американський есмінець у Балтійському морі. У США і НАТО заявили, що маневри Су-24 і вертольота були небезпечними і розглядаються як "потенційно провокаційні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram