ГоловнаСвіт

ЄС допустив введення безвізового режиму з Туреччиною з кінця червня

У ЄК не уточнили, скільки з 75 вимог для скасування віз Туреччині залишається виконати

ЄС допустив введення безвізового режиму з Туреччиною з кінця червня
Еврокомиссия

На розгляд Єврокомісії 4 травня буде винесено питання про надання Туреччині безвізового режиму з Євросоюзом з кінця червня 2016 року.

Про це повідомляється на офіційному сайті Єврокомісії.

У березні ЄС і Туреччина уклали угоду з питань біженців. Згідно з цією домовленістю, Анкара отримувала від ЄС €3 млрд для розміщення мігрантів і зобов'язалася повернути на свою територію біженців з Греції та інших європейських країн.

В обмін на сприяння у вирішенні міграційної кризи Туреччина зажадала ввести вже цієї весни безвізовий режим для короткострокових поїздок у ЄС своїх громадян. Крім того, турецька влада наполягла на відновленні переговорів щодо інтеграції країни в Євросоюз.

Вимога про скасування віз викликала неоднозначну реакцію серед європейських політиків. 17 березня голова Європарламенту (ЄП) Мартін Шульц заявив, що ЄП не збирається спрощувати процедуру щодо скасування віз для Туреччини. 18 березня в Брюсселі на саміті Євросоюзу прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель, заявив, що Туреччина виконала лише 35 з 72 вимог, необхідних для скасування віз.

Сьогодні Єврокомісія не уточнювала, скільки вимог Туреччині залишається виконати на цей момент. Міграційний криза в Євросоюзі вибухнув у 2015 році. Біженці перетинають Егейське море в пошуках притулку на території Євросоюзу. За минулий рік до Європи прибуло понад мільйон осіб, з них 850 тис. скористалися маршрутом через Туреччину до Греції.

Нагадаємо, раніше цього тижня Туреччина пригрозила ЄС виходом з угоди щодо мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram