ГоловнаПолітика

Кримський архів ще до анексії був проросійським, - історик

Співробітники архіву зустрічали окупантів "хлібом-сіллю і в кокошниках".

Кримський архів ще до анексії був проросійським, - історик
Игорь Кулик
Фото: Макс Требухов

Кримський архів навіть до анексії півострова Росією був відверто проросійським.

Про це на прес-конференції "Кримська історія. Заархівувати" в Інституті Горшеніна заявив Ігор Кулик, керівник Управління інституційного забезпечення політики національної пам'яті Українського інституту національної пам'яті.

"Державний архів в АРК постійно, щонайменше раз на рік, проводив різні конференції, наукові слухання, які впиралися тільки в українсько-російські відносини. Також порушували питання персоналій і подій, пов'язаних з історією Криму, але тільки тією, яка стосувалася подій Російської імперії. Не порушували питань депортації кримських татар, передачі Кримського півострова Україні", - зазначив він.

"Другий показовий момент - це те, що Держархів АРК був єдиним в Україні, який вів свій сайт однією мовою - російською. Принципово", - додав Кулик.

З його думкою погодилася також Наталія Маковська, директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

Вона зазначила, що київські архівісти завжди добре працювали і спілкувалися з кримчанами, тому їй були неприємно, коли ті "хлібом-сіллю і в кокошниках" зустрічали російську владу.

"І тут я зрозуміла, що треба було дивитися раніше. Тому що і всі виставки, які вони робили, і всі виступи на телебаченні, і всі публікації - вони були абсолютно чітко проросійськими. Чому ми на це не звертали уваги? А отаке ставлення до архівів у суспільстві", - сказала Маковська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram