ГоловнаСвіт

США почали розслідування за матеріалами "панамських документів"

Журналістів попросили поділитися інформацією.

США почали розслідування за матеріалами "панамських документів"
Приит Бхарара

Міністерство юстиції США почало розслідування справи за фактами ухилення від податків, про що стало відомо після публікації "панамських документів".

Як повідомляє газета The Guardian, про початок кримінального розслідування за фактами, згаданими в "панамських документах", повідомив прокурор Південного округу Нью-Йорка Пріїт Бхарара. Він відправив електронного листа в Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) з проханням обговорити з ним питання, порушені в публікаціях про офшори.

У Міністерстві юстиції відмовилися коментувати повідомлення Бхарари, пояснивши це питаннями слідства.

Видання вказує, що Бхарара відомий тим, що ініціював кілька гучних розслідувань у справах про фінансові порушення. Зокрема йдеться про справу Бенджаміна Вея, якого підозрювали в маніпуляціях на фондовому ринку.

Раніше спеціальну комісію з розслідування офшорного скандалу погодилася створити Єврокомісія. Її мандат буде визначено 4 травня на конференції президентом Європарламенту.

3 квітня ICIJ опублікував результати масштабного розслідування про офшори світових лідерів, політиків і селебриті в Панамі і на Британських Віргінських островах - дані про них були отримані в результаті витоку документів панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, яка надає послуги реєстрації офшорних компаній.

4 квітня прес-секретар Мін'юсту США Пітер Карр повідомив, що відомство перевірить документи Mossack Fonseca, щоб з'ясувати, чи містять вони докази корупційних дій, фігурантів яких можна притягнути до відповідальності у США.

Результатом публікації документів про офшори стали кілька гучних відставок. Зокрема, свої посади покинули прем'єр-міністр Ісландії Сигмундур Гуннльойгссон, міністр промисловості і туризму Іспанії Хосе Мануель Сорія, а також голова Служби примусового виконання судових актів Вірменії Михайло Погосян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram