ГоловнаПолітика

Пенсійний скандал: чи збирався Уряд Гройсмана фінансувати терористів?

Не встигли міністри новоспеченого Кабміну обжити свої кабінети, а інформпростором уже понеслися густі хвилі зради — “Уряд Гройсмана вирішив відновити виплату пенсій ДНР та ЛНР!”, “Україна спонсоруватиме терористів!” і таке інше. Утім, якщо розібратися в заявах міністрів, то замість скоординованої зради побачимо звичайний бардак — та й той можна списати на перші дні роботи новопризначених урядовців.

Приводом для обурення громадськості стали два інтерв'ю газеті “Дзеркало тижня” — міністра соціальної політики Андрія Реви та міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша. В ході інтерв'ю обом міністрам було поставлено доволі розмиті гамлетівські запитання штибу “платити чи не платити пенсії громадянам з непідконтрольних територій?” — без уточнення механізмів самої сплати. А вже з відповідей на ці запитання (які ще й побачили світ синхронно, разом з інтерв'ю, що їх містили, та ще десятками інших статей тижневого випуску “ДТ”! явна змова!) роздути зраду виявилося неважко. Хоча в самих відповідях нічого сенсаційного немає. Ознайомимося зі словами Вадима Черниша:

"Всі громадяни України мають рівні права. Цей меседж основний. З нього виходить все. В тому числі пенсії і всі види соціальної допомоги. Моя позиція з цього приводу однозначна. Платити. Те ж саме можу сказати стосовно "годувати - не годувати". Якщо ми інтегруємо ці території і людей в Україну, про що, власне, заявляють і президент, і прем'єр, і що підтверджують мільярди соціальних виплат, то при чому тут економічна блокада? Це два тренди абсолютно різної державної політики. Результат плачевний. Контрабанда заповнила офіційний торговий люфт. На тимчасово окупованих територіях господарюють рубль і російські товари. А люди ще більше віддаляються від України. Кого і навіщо ми обманюємо?"

Фото: osvita.mediasapiens.ua

Як бачимо, в цій широко розтиражованій нашими та російськими ЗМІ цитаті друга частина (та, що про “годувати”) присвячується винятково економічній блокаді, і було б дивно, якби голова колишнього агентства з питань відновлення Донбасу (на базі якого й створюється тепер міністерство) цю блокаду підтримував. Але нас насамперед цікавить питання пенсій, і вся відповідь по цій темі обмежується словом “платити”. Так у чому сенсація, якщо Україна й так платить десятки мільярдів гривень пенсій громадянам з окупованих територій (що й згадує сам Черниш у фразі про “мільярди соціальних виплат”)?

Вся розмаїтість тлумачень заяв офіційних осіб про “відновлення виплат” базується на рішенні Кабміну від 1 грудня 2014 року, яким Уряд припинив надсилання грошей державним соцустановам на окупованих терористами територіях. При цьому самі пенсії виплачувати ніхто не припиняв — за нинішньою процедурою пенсіонери з “ДНР-ЛНР” реєструються в містах, контрольованих Україною, та отримують свої законні (і не лише законні) виплати. Саме ця система й породила поняття “пенсійного туризму”, багатомільярдні афери та натовпи “мертвих душ”, які викачують українські бюджетні гроші у кишені посередників, просто шахраїв і спонсорів сепаратистських “республік”.

Як свідчить статистика, на липень 2014 року кількість пенсіонерів на окупованих територіях становила 1 млн 278 тис. осіб, а зараз зареєстровано в статусі “переселенців” та отримують українську пенсю вже 1 млн. 200 тисяч пенсіонерів. Скільки серед тих зареєстрованих пенсіонерів “віртуалів” та “туристів”, зараз визначають перевірки Мінсоцполітики та СБУ, але факт залишається фактом: Україна ніколи не припиняла виплати пенсій громадянам з окупованих територій.

Тому незрозуміло, яким чином більшість ЗМІ змогли розтлумачити слово “платити” з вуст Черниша як зміну офіційної політики держави та відновлення фінансування закритих пенсійних фондів “ДНР” та “ЛНР”. Адже змусити Кабмін офіційно відправляти гроші прямо в руки окупантів не зміг навіть Вищий адміністративний суд, у якому юристи “Опозиційного блоку” відстояли скасування рішення уряду від 1 грудня 2014 року. Попри всі намагання “регіоналів” спрямувати потоки куди треба, Уряд упевнено ігнорує рішення судів усіх інстанцій, пояснюючи це технічною неможливістю (а віднедавна — ще й внесеними ВР змінами до Бюджетного кодексу, які дозволяють припиняти будь-які виплати в ОРДЛО до відновлення дії українських законів).

Власне, це підтвердив і офіційний коментар віце-прем'єра Павла Розенка, якому довелося коментувати фейкову “сенсацію”: "Відновлення соціальних виплат, в тому числі і пенсій, на окупованих територіях можливе тільки після повного виконання "Мінських домовленостей" і відновлення територіальної цілісності України".

Що ж стосується слів Андрія Реви, то тут, схоже, просто справджуються прогнози про його недостатню для посади компетенцію. Наведемо коментар повністю:

"Якщо не знаєш, як діяти, дій відповідно до закону. У нас є Закон про обов'язкове пенсійне страхування, а є Закон про пенсійне забезпечення, ст. 85 якого зазначає: "Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання". Навіть якщо людина живе в Донецьку чи Луганську, а отримувати пенсію бажає в Києві чи Харкові, ми зобов'язані її виплачувати, незалежно від місця її реєстрації".

Андрій Рева
Фото: innitsaok.com.ua
Андрій Рева

Вже сам початок фрази вказує на те, що Рева не висуває якусь урядову пропозицію, а намагається сформулювати нейтральну чиновницьку відповідь на поставлене запитання, базуючись на власному керівному досвіді та прикриваючись знайомими статтями закону. А оскільки керівний досвід заступника мера Вінниці теми пенсій переселенцям узагалі не стосувався, то чиновник просто не розуміє суті проблеми й сам собі суперечить. Бо “якщо людина живе в Донецьку чи Луганську, а отримувати пенсію бажає в Києві чи Харкові”, то її місцем проживання є Донецьк чи Луганськ, незалежно від місця її реєстрації. А відтак процитований Ревою закон забороняє їй отримувати пенсію в Києві чи Харкові. Безсумнівно, якби міністр прочитав чинні нормативи та всерйоз ознайомився з проблемою, він би міг сформулювати щось більш адекватне. Але, вочевидь, часу не вистачило (певно, готувався до роботи в МОЗ) — і довелося верзти хоч щось, аби відчепилися.

Тому говорити про урядову пенсійну змову поки що точно не випадає — Черниш не пропонував нічого, що б не відбувалося зараз, а Рева просто наплів дурниць, не розібравшись в темі. Але, судячи з того, який скандал уже в перші дні Кабміну намалювався на порожньому місці, робота нового уряду обіцяє бути веселою.

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram